Какво е SEO и как да класирате сайта си на първо място в Google чрез съдържание (за начинаещи)?

Повечето ентусиасти, които прохождат в дигиталния свят, имат за цел да класират сайта си на първо място в търсачките, а за България това е най-често в Google.

Независимо дали става въпрос за медия, онлайн магазин или блог – повечето непрофесионалисти очакват, че със създаването на сайта, той ще започне „да излиза в Google“ от самосебе си и не подозират колко труд, познания и упорити усилия са вложени, за да бъде постигнато това от отличниците, заели челните позиции.

Темата за SEO – Search Engine Optimisation или как да подобрите сайта така, че търсачките да го харесат и показват, е необятна. Една публикация не може да претендира за изчерпателност. Но в тази бих искала да споделя своя опит и познания, добити в дискусия с много знаещи и напреднали по темата и изпитан на арената на Google.

Какво-е-SEO-и-как-да-класирате-сайта-си-на-първо-място-в-Google

Сдържание

Какво е SEO – оптимизиране на сайта за търсачки?

SEO е абревиатура от Search Engine Optimisation или казано на български – оптимизиране на сайта за търсещи машини, популярни, като „търсачки“. Такива са Google, Yandex (за Русия), Bing (по подразбиране за браузъра на Microsoft), Baidu за Китай и др.

Всички тези търсачки функционират със свои алгоритми, на база на които оценяват съдържанието в сайтовете, за да ги класират на дадена позиция. Съответно – с търсене на дадена фраза, страница от Вашия сайт може да е на едно място в Google и на друго (различно) място в Bing.

Затова е хубаво да се направи уточнението, че работа по SEO оптимизиране на сайта няма да даде еднозначни резултати във всички търсещи машини. Ако имате ресурс, можете да оптимизирате сайта си за няколко търсачки, но ако таргетирате конкретен регион, е целесъобразно да се фокусирате върху оптимизиране на сайта за популярната търсачка в него.

Кои са най-популярните търсачки и къде?

По данни на Statcounter GlobalStats за последната година – от юни 2021 г. до юни 2022 г. глобално Google все още е предпочитаната търсачка, следвана от Bing, Yahoo!, Baidu, Yandex и др.:

Дял на търсещите машини за периода юни 2021 г. – юни 2022 г.

А ето и каква е ползваемостта на различните търсачки по региони – видимо доминира Google, с изключение на Китай, където има цензура и забрана в полза на местната Baidu и Русия, където предпочитана е Yandex:

Ползваемост на търсачките по региони през април, май и юни 2022 г.

Как се оптимизира сайт за търсачките?

Оптимизирането на даден сайт за търсачките означава да бъде приведен в съответствие с критериите им за качествено, надеждно и авторитетно съдържание, за да бъде приоритизиран пред конкурентните сайтове в SERP-a (страницата с резултати по дадено запитване).

Представете си алгоритъма на търсачките, като сложна математическа функция с множество параметри с различна тежест. Тази функция не е публично известна, за да не се манипулира, но SEO експертите знаят какво е от значение.

На кратко, като за начинаещи или непрофесионалисти, ако просто имате сайт и се интересувате – можем да обобщим какво дава приоритет на даден сайт:

 • Изчерпателно съдържание по темата с максимално детайлна информация;
 • Добре структурирано съдържание;
 • Уникално, авторско съдържание;
 • Заглавия и подзаглавия, съответстващи на потребителски търсения по ключовата фраза;
 • Лесно четимо съдържание – в т.ч. кратки изречения, разделяне на пасажи, подходящ шрифт, цветове;
 • Съдържание, представено с различни и разнообразни изразни средства, в т.ч. текст, изображения, графики, таблици, списъци (булети), видеа и др.;
 • Съдържание, базирано на авторитетни източници с позоваване на тях, в т.ч. препратки и цитати;
 • Тематични клъстери (група от публикации по дадена тема) и съответните вътрешни връзки;
 • Авторитет на сайта
 • Технически добре издържан сайт – да зарежда бързо, да е стабилен;
 • Сигурност;

За да бъде класиран сайта на първо място в Google, работата е както по него, т.нар. on-page SEO в т.ч. създаване на съдържание и техническа работа по сайта, така и извън сайта – off-page SEO, в т.ч. споделяне в социални мрежи, цитиране или препоръка на съдържанието от външни източници (други сайтове).

on page и off page seo

И за финал следва да се отбележи, че класирането на първо място не е „по принцип“, а е по дадена фраза или ключова дума, които някой търси в нета. По дадена фраза на първо място може да се класира една страница от сайта, а по друга фраза може да се класира друга страница от сайта и всяка от тях следва да бъде оптимизирана за конкретно потребителско търсене.

Некоректно е да се каже – сайтът ми е номер едно в Google! По-коректно е да се дефинира за каква фраза и коя страница от даден сайт или страница от него се класира на дадена позиция в търсачката.

Колко бързо може да се класира сайт на първо място в Google?

Класирането на една страница на конкретна позиция не е нещо, което се постига веднъж и остава завинаги. Динамиката е голяма, тъй като постоянно се създават нови сайтове, вече създадените се оптимизират, а междувременно се променят и алгоритмите – математическата функция с много параметри и коефициенти, която оценява съдържанието в нета.

Постигането на успех в Google изисква време. Това е процес, за който се работи усърдно и целенасочено. Не става с едно натискане на вълшебното копче, дори и да платите много.

Сайтовете добиват авторитет и стареят, както хората. Нужно е време да израснат и да се утвърдят. Никой не става авторитет от раз. Нужно е да отвоюва доверие и да бъде е харесван. И това да се поддържа във времето.

Добри практики за класиране на сайт на първо място в Google

След така направените уточнения и пояснения, които предполагам ще бъдат малко неясни и мъгляви за начинаещите, бих искала да споделя и своя опит до момента. Той е базиран на много дискусии в SEO групи с изключителни професионалисти, и разбира се – тестове на полеви условия в Google.

Ще се опитам, като практика да поднеса есенцията, така, че да бъда лесно разбрана и прилагана от начинаещите. За тънкостите – всеки постига своята нирвана сам през опита, изследване и дискусии.

Пишете изчерпателно, за да се класирате добре в Google

Когато предоставяте информация по дадена тема в сайта и желаете да класирате страницата на челни позиции в Google, предложете максимално детайлно и изчерпателно съдържание по нея. Не бъдете лаконични – и не пропускайте информация, защото Ви се струва скучна.

Както знаем от „Мечо пух“ – „Колкото повече, толкова повече“, но разбира се – информацията следва да е по темата, т.е. съблюдаваме релевантност.

Не канибаизирайте страници, за сте на първо място в Google

Сред грешките, които съм правила и аз, е канибализирането на съдържание. Когато две или повече страници на Вашия сайт имат подобно съдържание или отговарят на едно и също запитване в Google, търсачката ще се колебае коя от двете да класира.

В допълнение и силата на страниците намалява, те се конкурират по между си и най-вероятно трети сайт ще се класира по-добре от тях.

Използвайте ключовата фраза и нейни синоними, за да класирате сайта на първо място в Google

Когато целите класиране на дадена страница по определена ключова фраза, самата фраза следва да бъде споменавана на страницата, но не прекалявайте с неприятно оспамване.

Използвайте и синоними на фразата или други популярни нейни форми. Например „пречиствател за въздух“ и „въздухопречиствател“.

Структурирайте съдържанието, за да класирате страницата на челни позиции в Google

Структурирането на съдържанието е важно, за да бъде възприета с лекота и удоволствие поднесената информация, както от хората, така и от търсачките. Разделете информацията на подтеми, всяка от които специфична информация по темата – отговаря на конкретен въпрос.

Най-важното по темата поднесете в началото, за да задържите потребителя

Използвайте увода и пространството на първия екран преди да скролнете (т.нар. above the fold), това, което се вижда с отваряне на сайта, за да предложите най-същественото, есенцията по темата.

Представете си, че потребителят бърза и има време да прочете само това. Опитайте се да кажете всичко важно, но кратко и по същество. Ако читателят се нуждае от повече детайли, ще продължи да чете.

Надолу в текста представете специфичните подтеми в по-голям детайл. Но началото трябва да е силно и стриктно по същество. Това е важно както за алгоритъма, така и за вниманието на четящия, за да бъде наясно какво ще получи в текста надолу.

Ако в първите изречения посетителят на сайта не намери информацията, за която е влязъл, бързо ще се върне в SERP-a (резултатите на търсачката) и ще отвори конкурентен сайт. А това е лош потребителски сигнал от Вашия сайт за търсачката.

Ако потребителите бързо напускат сайта и търсят още информация в други страници, то Вашият сайт ще бъде все по-малко предлаган от търсачките, тъй като очевидно потребителите не намират това, за което са го посетили.

Използвайте заглавия и подзаглавия, за да се класирате успешно в Google

Използването на заглавия и подзаглавия е свързано с доброто структуриране на съдържанието. Заглавията и подзаглавията е желателно да включват ключовата фраза, по която класирате страницата в нейни вариации, които са значими за хората и по-често търсени.

Добавете опис на „съдържанието“ в началото, за да вижда потребителя структурата на текста и да може да навигира по страницата без да се лута в морето от данни. Добавете и HTML anchors – специфични линкове за всяко подзаглавие, за да може да се използва, като препратка / връзка, ако някой желае да даде линк към конкретен пасаж от текста.

В заглавията е хубаво да участват ключовите думи, по които желаете класиране. Можете да генерирате идеи от подсказките на Google Повече за заглавията и подзаглавията и какви ползи могат да Ви донесат можете да прочетете в следната публикация:

Поднесете лесна за четене и възприемане информация, за да се класирате в Google

За да остане потребителят на вашия сайт – той следва да се чувства комфортно. Дизайнът винаги има значение. Да има въздух на страницата (да не са наблъскани думи от край до край), достатъчно просвет и пространство около текста. Визуално отделени пасажи, а не море от текст и букви.

Използвайте кратки изречения и подходящата пунктуация. Представяйте си, че обяснявате на дете. Използвате подходящата пунктуация и граматически издържан текст.

Постарайте се информацията да е поднесена с разнообразни изразни средства – не само текст, но и изображения, видеа, графики, таблици, списъци и др.

Използвайте разнообразни изразни средства, за да постигнете успех в Google

Използвайте разнообразни изразни средства, за да предоставите нужната информация. Освен текст, използвайте и картинки, видеа, графики, таблици, булети и др., тъй като различните хора възприемат информацията по различен начин.

Когато изреждате данни, списъчното подреждане на нов ред в булети облекчава възприемането на информация и я подрежда или приоритизира. Когато правите сравнения – таблиците са удачен избор, за да анализ и осмисляне с лекота.

Изображенията са практични за онагледяване на информация, поднасяне на графики и анализи. Видеата осигуряват още възможности за визуализация на динамично съдържание.

Създавайте уникално авторско съдържание, за да се класирате на първо място в Google

За да бъде оценено съдържанието на сайта Ви, то е хубаво да е авторско, а не копирано от някъде. В противен случай рискувате и наказание. Има и инструменти в нета за проверка на уникалност на текст.

Уникален и авторски следва да бъде не само текста, но и снимките или друго, което качвате на сайта. Избягвайте да копирате (копи-пейст) съдържание, а ако ползвате чужди снимки поне цитирайте автора / източник.

Задръжте потребителското внимание, за да се класирате добре в Google

Съдържанието следва да бъде увлекателно, интересно и интригуващо, за задържите потребителя – да остане на страницата и да не я напуска. Коментирахме вече колко важно е силното начало.

Използвайте и разнообразните изразни средства – ако потребителят гледа видео на страницата, което е с продължителност 10 минути, той ще остане по-дълго на нея.

Избягвайте разсейващи елементи – неподходящи банери, реклами, които могат да подразнят, разсеят или натоварят четящия или да го изведат от страницата. Избягвате претрупване с излишни елементи, които не носят стойност на потребителя по темата.

Създайте вътрешни връзки, за да използвате силата на сайта си

Използвайте ресурсите, семантиката и силата на сайта, като създадете вътрешни връзки между отделни негови компоненти – пасажи, страници или публикации. От дадена страница, по дадена ключова фраза зад anchor направете връзка към друг елемент на сайта.

Представете си, че изграждате кръвоносна система, през която протича силата на сайта и тя трябва да захрани всяка клетка, да достигне навсякъде.

Външните връзки са важни, за да добие сайтът авторитет

Външните връзки от авторитетни източници са важни, за да добие сайтът Ви авторитет и сила. Това е нещо, като препоръка от други сайтове за вашия сайт. Колкото по-авторитетни сайтове имат препратки към вашия сайт, толкова по-значим става той.

Хубаво е тези връзки да са зад anchor, който съответства на ключовата дума или фраза, по която класирате страницата. Не е най-целесъобразно анкорът да бъде „виж тук“, защото „виж тук“ не нси целево послание. Ако класирате сайт за часовници, то анкорът следва да е по тази тема.

Използвайте разнообразни анкори. Отново ще дам пример с часовниците – вместо само „часовници“, използвайте „смарт часовници“, „умни часовници“, „интелигентни часовници“, „дамски смарт часовник“, „смарт часовник за жени“ и т.н. в т.ч. брандови.

Старайте се да получавате връзки от разнообразен вид сайтове – форуми, профили, блогове, медии, коментари, файлове, снимки и т.н. От голямо значение са връзките от сайтове с релевантно съдържание, авторитетни източници и на езика, който ползвате.

Темата за връзките е необятна, няма как да бъде обхваната с няколко изречение, но е важно да знаете, че връзките са важни, както в живота, така и за сайтовете, те са, като препоръки, но могат и да вредят, ако са неподходящи или от сайтове с лоша репутация.

Ангажирайте потребителя

Можете да ангажирате потребителя, като предоставите възможност да оцени продукт, да участва в анкета или да сподели впечатления в коментар.

Качеството на сайта и хостинга също са важни за класиране в Google

Все по-голямо значение има и качеството на сайта. Да е бърз, а не тромав, да е защитен (SSL), да не пада. Ако силата ви не е в това, обърнете се към професионалисти, които ще направят одит и предложат оптимизиране на кода.

Участвайте в SEO общности

Тази препоръка може да Ви се стори странна, но аз най-много съм научила в общуване с по-опитни от мен. Участието в общности, в които се споделя опит е безценно. Понякога въпрос от начинаещ, може да Ви даде тема на размисъл, нещо което няма да ви хрумне непринудено.

Друг път такъв въпрос от колега и коментарите по него ще Ви помогнат сам да стигнете до изводи и да надградите своите знания. Рано или късно – от питащ, ще станете отговарящ и така ще обогатявате както общността, от която сте вземали, но и своите знания. Защото за да отговорите, ще осмислите и структурирате знанията си.

До тук изброих основните моменти, за които се сещам на прима виста. Ще обогатявам и допълвам съдържанието, тъй като едва ли съм се сетила за всичко от раз!

Благодарности за тези, които ме подкрепят!

Нямаше да зная всичко това, ако не бяха кавалери и дами за SEO ордена, които доблестно и съвестно ми подадоха ръка, когато прохождах. Макар и все още да се чувствам начинаеща, в резултат на ежедневните ни дискусии изминах път, на който нямаше и да съм стъпила, ако не бяха те!

 • Dimo Be
 • George G
 • Огнян Младенов
 • Григор Павлов
 • Стефан Даскалов
 • Петя Младенова
 • Пламен Николов
 • ….

За финал ще цитирам Огнян Младенов – един от успешните SEO титани в България, изградил много водещи в момента професионалисти:

SEO е философия!

Да, SEO не е техника, а философия. Отне ми време да разбера какво има предвид. За мнозина SEO си остава просто знание и много работа, но реално зад всичко това стои философията как работят търсачките и ако разберете това – ще плувате в тази тема, като в свои води.