Какво е Google Sandbox (и Honeymoon) и защо новите сайтове трудно се класират?

Google Sandbox е нещо, като изпитателен срок от страна на Google за новите сайтове, преди да бъдат допуснати за по-добро класиране в търсачката.

Ако стартирате нов проект на нов домейн, вероятно сайтът Ви ще отлежи няколко месеца в „Пясъчника на Google“, преди да получи възможност изява пред интернет аудиторията, която търси информация по релевантни ключови думи.

Това явление, за сега е характерно само за Google и не се наблюдава в конкурентни търсачки, като Bing и Yahoo. Въоръжете се с търпение! Ако проектът Ви е успешен, ще изгрее на централния булевард на Google – скоро, стига да не се откажете и демотивирате бързо.

От Google до момента няма официално признание на Sandbox ефекта, но той е добре известен на професионалистите, поради което се избягва стартиране на нови проекти на нови домейни, които не са натрупали достатъчно авторитет.

Как стартира Google Sandbox и кога?

През 2004 година дигитални маркетолози, SEO нинджи и уеб мастъри забелязват, че новите професионално направени сайтове, с правилно изградена структура, без канибализиране, с доволно количество семантика и достатъчно беклинкове трудно постигат добро класиране бързо след старта си.

Когато сайтът попадне в Google Sandbox – усещането е, че буксува и тъпче на едно място в SERP-а, въпреки консистентно полаганите усилия да издрапа напред. И чудеса от храброст да направите – още съдържание, връзки и т.н. – всичко ще е глас в пустиня, докато сайтът Ви отлежава в Google Sandbox.

Въпреки, че от Google не признават въвеждането на изпитателен срок за нови сайтове, т.нар. Google Sandbox, косвено има потвърждение за промяната в алгоритмите в тази посока през 2004 г.

В свое видео за значимостта на възрастта на домейн, Мат Кътс от Google коментира, че тя не е съществена за домейн, който е на 6 месеца или една година. Но, ако сайтът е на няколко месеца, вече следва да се появява в резултатите от търсенето:

“The difference between a domain that’s six months old vs one year old is really not that big at all. As long as you’ve been around for at least a couple of months, you should be able make sure that you can show up in search results.”,

коментира Мат Кътс от Google във видеото по-горе за значимостта на възрастта на домейните.

Колко продължава престоя на нов сайт в Google Sandbox?

След като няма конкретно разписани правила и указания, няма как да бъде даден ясен и недвусмислен отговор. Но практиката показва средно от 1 до 6 месеца, в някои случаи до 9 месеца, а най-дълго до 2 години.

Ако сайтът стартира според препоръките на Google, ако е в индекса и съдържанието се обогатява, ако има обратни връзки от авторитетни сайтове и положителни потребителски сигнали – не следва да се тревожите от престоя на сайта в Google Sandbox. Работете по сайта, въпреки, че не виждате резултатите от труда си непосредствено в SERP-а.

Защо Google поставя новите сайтове в Google Sandbox?

Причините, които SEO-общността приема за резонни и обосновани са, че твърде много сайтове стартират и Google не може да се довери на всеки новостартирал проект мигновено, без обследване.

За да бъде показан сайт на високо място в резултатите от търсенето – от Google следва да са убедени, че той е надежден, достоверен и заслужава високата си оценка. Джон Мюлер потвърждава това с отговор на въпрос за Sandbox ефекта, излъчен на 23 февруари 2018 г.:

Пясъчник, за какъвто говорят SEO специалистите – няма. Има алгоритми, които създават такова усещане, но това са просто алгоритми, които трябва да оценят как сайтът се вписва сред останалите, с които се конкурира за класиране по дадена заявка.

Когато се появи нов сайт, в началото винаги е трудно да преценим на кое място в SERP-a да го класираме. Най-често правим предположения и го поставим на дадена позиция, след което го наблюдаваме чрез другите сигнали, за да оценим дали сме го класирали правилно.

Понякога това води ефекта пясъчник или до спад – т.нар. меден месец (Honeymoon). Когато се появи нов сайт – за нас винаги в началото е трудно да преценим къде е мястото му в SERP-а.

Затова има и колебания. Правим предположения, поставяме го на дадена позиция. След това търсим потвърждение, за да уверим, че сме го поставили на правилното място. По-високо ли трябва да е класиран или по-ниско? И всичко това е трудно с ново съдържание.

коментира Джон Мюлер

Има и предположения, че с този подход от Google се борят срещу черни SEO практики. Много Black Hat техники автоматизирано създават стотици, хиляди сайтове за кратко време, за да бъдат генерирани голям брой връзки към сайтовете, които трябва да се класират. Ако първият процес (пирамида с връзки) не проработи, авторите преконфигурират тези хиляди фейк сайтове по различен начин в опит да получат повече връзки.

Google Sandbox затруднява тези недобри практики по два основни начина:

  • С поставянето на новите сайтове в Sandbox, авторите им ще трябва да чакат месеци, преди да разберат дали схемата им наистина работи. Ако не проработи, ще им отнеме още месеци да експериментират с друга идея за вратичка. Това прави невъзможно стартирането на чисто нов сайт с хиляди нискокачествени препратки за една нощ, който би изпреварил доказано добри сайтове.
  • С въвеждането на изпитателен срок за новите сайтове, Google има време алгоритмично да открие и отхвърли различните схеми за изграждане на връзки, преди те действително да навредят на резултатите от търсенето. С поставянето на новите сайтове в Sandbox, от Google имат време да анализират схемите и да коригират своя алгоритъм, за да игнорират тези връзки.

Какво е меден месец при старта на нов сайт?

Меден месец (Honeymoon) е ситуацията, в която сайтът стартира с висок трафик, защото е получил доверие и висока оценка, но в последствие трафикът пада. Причината за този спад е, че първоначално сайтът е бил надценен и класиран по-високо на база предположения, които не са оправдани и в последствие оценката (класирането) е понижена.

Само нови сайтове ли влизат в Sandbox?

Практически да – такава е идеята – да се тестват нови и непознати сайтове, но се случва и за домейни, които дълго време са били неактивни и сега се събуждат за нов живот.

Нов-сайт-в-Sandbox-3

Защо новите сайтове не се класират в Google?

За да се класира сайт на добро място в резултатите от търсенето, той трябва да бъде надежден, да има добра структура, релевантна семантика (правилните ключови думи), да има авторитет в нищата си (по темата), както и добър беклинк профил.

И дори всичко това да е изпълнено, ако новият сайт стартира на нов или дълго време не ползван домейн, твърде възможно е със старта си да не се класира напред в SERP-а. Причините могат да бъдат:  

1. Висока конкуренция

Силната конкуренция от авторитетни сайтове е една от основните причини за слабото класиране на новите сайтове. Препоръчително е да се фокусирате върху ключови думи с по-малко конкуренция. Дори ако сайтът Ви е по-качествен от конкурентните сайтове, само защото е нов и няма нужния авторитет, че бъде класиран по-ниско от тях.

От Google не поемат риска да предложат нов сайт с голям обем ключови думи. Надеждните и авторитетни „стари“ сайтове ще владеят „топа“. За да получи органичен трафик новия Ви сайт, се насочете към по-дълги фрази (long tails – фрази с повече думи), които са с по-малко конкуренция. Те са по-малко рискови за Google, поради което ще имате шанс за по-добро класиране и органичен трафик.

След като получите органичен трафик, алгоритмите на Google ще имат възможност да оценят качественото съдържание на сайта Ви и ще повишават класирането му. Tака ще се ускори и излизането на от Sandbox.

2. Липса на съдържание

След като публикувате страница или публикация, Google преглежда нейното съдържание и оценява доколко е качествено и релевантно. Ако Google не хареса съдържанието, вероятно ще постави сайта в тестова среда. 

За да излезете (изобщо или по-бързо) от Sandbox-а, ще следва да повишите качеството на съдържанието на сайта, след което да го поднесете на Google, за да ревизира оценката си. 

За целта – изберете подходяща тема, анализирайте ключовите думи по нея, които следва да покриете (семантиката) и подгответе наистина добро съдържание. Изградете авторитет, като оформите клъстер (хъб) с група публикации по темата, без да се канибализират.

Тази стратегия следва Ви представи пред Google, като експерт в областта и разбира се повишава шанса Ви за добро класиране.

3. Липса на качествени препратки

Връзките – или препратки от други сайтове, са важен фактор за класирането на сайтовете в Google. За да се класирате по-високо в SERP-а, е необходимо да имате добър беклинк профил. Липсата на препратки с високо качество ще доведе до спад в класирането.

Необходимо е да има и релевантност на Вашето съдържание и обратната връзка. Не изглежда естествено – сайт за торти да дава препоръка към сайт за автомобилни гуми.

С увеличаване на съдържанието на сайта Ви, следва да растат и връзките към него. Внезапният и „случаен“ ръст на броя връзки към сайта, без междувременно да расте и съдържанието му – не е добър сигнал. 

Хубаво е и броят на връзките да расте „органично“ / „натурално“. Бързият растеж на връзките ще „смути“ Google и сайтът Ви ще стане „под въпрос“ – в пясъчника.

4. Липса на потребителски сигнали

Потребителските сигнали също са важен фактор за класиране. Алгоритмите на Google записват как потребителите взаимодействат със сайта Ви, в т.ч. степен на отпадане и честота на кликване. Ако за Вашия сайт няма потребителски сигнали, Google ще го постави в пясъчника.

Добър сигнал е и ангажирането на потребителите. За целта, можете да добавите опция за рецензии и коментари с включени ключови думи в тях, за да се предлагат от Google в SERP-a.

Как да намалим престоя на сайта в Google Sandbox?

На първо място, когато сайтът Ви попадне в пясъчника – не се отчайвайте и не се демотивирайте. Престоят в Google Sandbox е временен и относително кратък. А докато сайтът е там – не спирайте да работите по него. За да съкратите престоя в Sandbox – помислете върху следното:

1. Индексирайте новия си домейн веднага след придобиването му

След като придобиете новия домейн – не отлагайте неговата индексация. Престоят на новия сайт в Sandbox-a започва с индексирането на домейна. Не губете време в изпипване на детайлите. Приемете, че сайтът е като младо вино, което трябва да поотлежи, преди да бъде консумирано.

С придобиване на домейна – поставете базово, релевантно съдържание, индексирайте го с добавяне в Google Search Console, качете sitemap (XML карта на сайта) и го доизграждайте и доизпипвайте, докато чакате да излезе от Sandbox-а.

2. Осигурете си трафик на сайта

Както коментира и Джон Мюлер по-горе, потребителските сигнали са важни за оценката на сайта от Google. След като е изграден, можете да го споделяте в социални мрежи и форуми, за да вкарате реален трафик от потребители.

3. Работете за добри социални сигнали

Не подценявайте сигналите от платформите на социалните медии. Google ги отчита, за да оцени дали популярността на сайта Ви расте. Това е положителен сигнал, който работи. Разбира се – можете да стартирате и рекламни кампании в социалните платформи.

4. Използвайте по-дълги ключови фрази (Long-Tail Keywords)

Конкуренцията сред кратките, популярни ключови думи е висока и по тях трудно ще изпреварите конкурентите с голям авторитет. Използвайте специфични, дълги ключови думи с по-малко конкуренция, за да пробиете и да се откроите в SERP-а.

5. Изградете авторитет

Алгоритъмът на Google е насочен към авторитетни, надеждни и полезни уебсайтове. Изграждането на авторитет на сайта е важно за по-бързото излизане от Sandbox-а. За целта ще Ви помогнат висококачествени препратки от релевантни сайтове с висок авторитет.

6. Фокусирайте се върху качеството, а не върху количеството

Не се изкушавайте да разводните сайта с нискокачествено съдържание, като наблегнете на количеството, пред качеството. Ще изглежда, като спам. Създавайте ново съдържание, но качествено.

Споделете какви са Вашите стратегии за излизане от Sandbox?