SERP Conf. 2022 – SEO конференцията за практици – афилиейт, копирайтинг, семантика

SERP Conf. 2022 бе реализирана на 10 ноември 2022 г., за да събере елита на SEO общността в България с интересни и успешни проекти в областите афилиейт, копирайтинг, семантика, новини и др.

SEO конференцията се проведе в зала Витоша на Интерекспо център, където 13 години по-рано – през 2009 г. бе реализирано първото по рода си събитие, организирано от Огнян Младенов (SEO Конференция 2009).

SEO титанът, популярен като „бащата на SEO“ в България за изключителния си принос на пионер и новатор в тази общност, дал тласък на редица изявени таланти, откри събитието и символично предаде щафетата в ръцете на Николай Минков, който със своя екип, за изумително кратко време с много хъс и ентусиазъм реализира SERP Conf. 2022 под слогана:

SEO общността в България е по-силна от всякога!

Никола Минков е създател и изпълнителен директор на Serpact, Serpact Academy и SERP Conf. В уводните си думи, той сподели какво го е мотивирало да надскочи реалността и само за 2 месеца да реализира SERP Conf 2022:

SEO в България заслужава своята общност. която трябва пак да се възроди. Тази общност е част то една голяма индустрия в цял свят. И всъщност смисълът на SEO е да подпомага и развива бизнеса, а не само да генерира приходи.

Никола Минков приветства аудиторията на откриването на SERP Conf. 2022

Той благодари и на аудиторията – хората, отделили време и средства да закупят билети и да присъстват, на спонсорите и на лекторите, които безвъзмездно са отделили то времето си да споделят опит и знания в различни вертикали на SEO – семантично SEO, e-commerce SEO, техническо SEO и свързано с различно високо- и нискобюджетни проекти.

Сдържание

Организация на SERP Conf. 2022

SERP Conf. 2022 бе реализирана в 4 панела. Във всеки блок участваха 3 лектора със своите презентации, след които имаше и дискусионен панел, в рамките на който аудиторията имаше възможност да се обърне към лекторите с въпроси и да получи отговори:

 • Панел 1: Let me tell you a story…
 • Панел 2: Technical Stories
 • Панел 3: Content Stories
 • Панел 4: Experiments

Как да стартираме в SEO афилиейт маркетингa

Първата лекция бе на Георги Георгиев, популярен по света и у нас с краткото George_G. Пълното наименование на темата бе: Пътят към свободата или как да стартираме в SEO афилиейт маркетингa“.

Той сподели, че би се радвал участието му на SERP Conf. 2022 да мотивира повече хора да погледнат на афилиейт маркетинга, като възможност да работят отвсякъде и малката афилиейт общност да се разрасне.

Сподели снимки от екзотични дестинации, които са не просто място за кратка почивка, а работните му места зимата, тъй като летата прекарва в родния си град Варна. Дейността „Афилиейт маркетинг“ позволява да се работи от всякъде, да се стартира с малък бюджет ($1000) и за няколко години да се постигне седем цифрен доход.

На въпроса му в залата има ли хора, които знаят какво е афилиейт маркетинг – имаше вдигнати ръце, но все пак поясни за аудиторията: Ако имате сайт, на който поставите линк към продукт (напр. хладилник) и някой го закупи през Вашия линк, афилиейт платформата отчита конверсия и Вие получавате комисионна.

Какво е афилиейт маркетинг?

Предимствата на афилиейт маркетинга през неговия поглед са – че имате сайт, който генерира приходи 24/7. Нямате шеф, нито работно време. Можете да работите едната седмица 2 часа, другата 3 часа или 16 часа.

Нямате ограничения и как да започнете – необходим Ви е домейн, хостинг и линк билдинг – около $500 – $1000 бюджет, който да скалирате до 7-цифрена сума само за няколко години.

Как е започнал той?

През 2007 г. започва да се занимава с уеб дизайн. През 2012 г. с негов приятел попадат на информация, че с поставяне на линкове на сайт, може да се генерира пасивен доход. Вдигат сайт за хостинг с 2 статии писани от тях и останалите от общо 30 – копирни 1:1 от други сайтове.

Мернали са някъде, че ако поставят линкове от други сайтове, техният сайт ще се вдигне в Google. Тествали са с 20 сайта, качени на един сървър с едно и също IP на български хостнг, а ранкват money site за UK.

На всички тези 20 сайта поставят sitewide линове от футъра с един и същи анкор – „best hosting UK“. Така реално насочват 20 000 – 30 000 линка от слаби български сайтове – без да са много наясно какво точно правят.

Схемата сработва и месец по-късно – money сайтът е в топ 3 започва да генерира добри приходи.

Доволни от развитието, заминават на почивка на Тенерифе за три седмици – без лаптоп. Още на първата седмица сайтoвете падат (много Inodes), money сайтът губи позиции и те започват да четат какво са линковете, защо са важни за Google, реално са вдигнали една PBN мрежа.

Разбира се, възстановяват мрежата, сайтът връща своите позиции в SERP-а и се заражда интереса към SEO.

За 4-5 години SEO милионер (реален случай)

Жоро разказа и историята на негов приятел, който без да има никаква идея от сайтове и програмиране, е постигнал много успешна реализация в афилиейт маркетинга. Условно го нарече Мишо, а бизнесът – с шевни машини.

Мишо се е занимавал със скрап, но е искал да смени сферата, в която работи и да се насочи към програмиране. Жоро му предлага да му вдигне един сайт на WordPress, а мишо да си създаде съдържанието и линковете.

Само за 4 години – сайтът става номер 1 в сегмента си и постига следните забележителни резултати, като генерира $1500 – $2000 на ден! На по-късен етап го продава на инвестиционен фонд за 7-цифрена сума в долари и вече е пенсионер.

За 4-5 години Мишо – от ангажиран в скраба, става SEO милионер – с изключително малък стрес, без да общува с клиенти и с възможността да работи от всяко едно място. Разбира се – основният стрес фактор е Google с ъпдейтите.

Мишо вдига втори сайт, започва да прави по $20 000 месечно, но бива ударeн от ъпдейт и приключва със сайтовете и SEO.

Какво е нужно, за да успеете в афилиейт маркетинга?

Жоро сподели, че е помагал и на други хора – поне десет, но те не са имали успеха на Мишо – защо? Причината е, че са им липсвали важни умения, сред които:

 • Мотивация
 • Дисциплина / търпение
 • Фокус
 • Постоянно учене

Мотивацията, според Жоро, е изключително важна. Трябва много да се чете и да се интересуваме, тъй като Google e много динамичeн и е нужна адски много информация. Той за 20 минутна лекция не може да ни каже как да станем SEO милионери, но може да ни покаже пътя.

В интернет безплатно е достъпна много информация, а групата SEO практика е създадена и с тази цел – взаимопомощ. Колкото повече афилиейтъри има в България, толкова повече можем да сме си полезни, като тестваме различни идеи и практики.

Борбата трябва да е с алгоритмите на Google, а не между нас самите – един срещу друг.

На следващо място – изключително важно е търпението, тъй като в началото ще работите много, но сайтът няма да прави пари. И това може да отнеме – 6 месеца или година, ако сте по-предпазливи.

Фокусът също е решаващ за успеха. Особено в началото – да мислите само за сайта, да бъде Ваша цел. В първите 3-4 месеца е необходимо да се отдели повече време, за да се направи проучването, да се създаде съдържанието, silo-то. И когато всичко се канализира, поддръжката изисква доста по-малко време.

Той самият, в момента отделя по 4-5 часа на седмица да провери дали всичко около линковете и съдържанието е коректно.

George_G на SERP Conf 2022

Късно ли е да започнем през 2023 г.?

Жоро сподели, че е анализирал 1000 best ключови думи, тъй като в афилиейт маркетинга борбата е да се класират best фрази. Сред първите топ 10 резултати, наред с големите сайтове с DR 90 (в Ahrefs) и много линкове се промъкват и по-малки почти без линкове и ниско DR.

Фразите са с обем на търсене 10000 – 15000 месечно, което означава и добра доходност при ранкване. Как постигат това – тези сайтове – отговорът е в- семантика.

Ако доскоро фокусът беше върху onsite оптимизацията – headings, titles и т.н., то вече има преход към NLP, а с инструмента на Google – можете да разберете – как търсачката разбира за какво е Вашият текст. Всяка дума е изведена и със своята тежест (salience).

NLP инструментът на Google гледа и структурата на изреченията – подлог, сказуемо и т.н. и връзката между тях – ентитита и вектори. Така, с добре създадено съдържание, което релевантно покрива интента на потребителя, можете да преборите големите медии, които са навсякъде в афилиейт пазара и аутранкват малките сайтве.

Важни елементи за успеха на един афилиейт сайт

Кои са важните елементи за успеха на един афилиейт сайт, според Жоро?

 • Избор на ниша;
 • Покриване на топик клъстър;
 • Външни линкове;
 • Актуалност на съдържанието.

Изборът на ниша е изключително важен, тъй като Google все по агресивно навлиза в белите продуктови best ниши, тъй като в тях има пари.

В Америка в SERP-а е пълно със снипети с продукти, ревюта и т.н. – zero clicks, от които ние нямаме полза. Затова изборът на ниша е изключително важен. А най-добрите ниши са без снипети и реклами.

Това реално са нишите, забранени за реклама – алкохол, тютюни, геймблинг, продукти за възрастни и т.н. Хубаво е да се насочите към ниша, в която Google не би влязъл скоро.

На следващо място – много важно, а и времеемко е – да покриете тематично даден клъстер. Всички теми и подтеми трябва да се покрият. Например, ако имате best статия за хладилници, под нея следва да има ревюта на всеки хладилник, след това да се покрият релевантни въпроси – „Как да използвам този хладилник?“, „Този хладилник има ли ледогенератор?“…

Така се формира content клъстър с думи, като ентититата от примера с NLP инструмента, но вече на ниво сайт. Така въз основа на съдържаието Google разбира, че сте експерт в нишата, а съответно съдържанието следва да е строго таргетирано и да няма разводняване – съдържание, което излиза от нишата.

Това е чат и от т.нар. E-A-T, а не автори, цитейшъни и т.н., което той е тествал не веднъж. Без авторитетни автори и цитейшъни, само с добра семантика и линкове – сайтовете ранкват много добре.

Всичко това – съдържание и линкове, е работело и през 2012 г., работи и в момента, но сега семантиката и onsite-ът имат много по-голяма тежест и изискват много повече внимание.

Относно външните линкове – много добре работят ниш едитите, но те са малко черна техника. Добре работят и guest постовете, но без да са маркирани, като такива.

Актуалността на съдържанието, а и на линковете също са важни. Хедърите са важни – Google гледа modified хедърите. Всички бест статии е добре да се ъпдейтват месечно – дори и само да смените местата на два продукта – хеш сумата на статията се промяна и за Google тя е актуализирана.

За финал Жоро покани всички заинтересувани – да участват активно и градивно в групата SEO практика с въпроси, казуси и споделен опит за афилиейт. Там могат да получат подкрепа от създателите на групата – Жоро и Димо, както и от останалите, които са се присъединили и допринасят за развитието на SEO общността в България.

SEO Афилиейт Доминация (Как да Печелим Винаги)

Втората лекция в панела „Let Me Tell You a Story …“ отново бе с фокус върху афилиейт маркетинга, подготвена и представена от един от успешните афилиейтъри в България – утвърдено има, но с много малко публични изяви – Трифон Боюклийски.

В уводните си думи Трифон се представи – роден в Пазарджик и живее в Пловдив от 20 години. През 2009 г. се дипломира със специалност „Информатика“ в Пловдивския университет „Паисий Хиландарски“, след което и магистър „Бизнес информатика“.

SEO оптимизацията „открива“ през 2008 г. по време на студентските си години, а в SEO Афилиейт навлиза през 2016 г. Първо навлиза в афилиейт маркетинга, след което разбира, че може да си помага по пътя към успеха с SEO.

Какво е SEO Афилиейт?

Сред често задаваните въпроси на Трифон е „Какво е SEO афилиейт?“. Той даде своя отговор и пред аудиторията на SERP Conf. 2022 – афилиейт е средството за монетизация, а SEO е начинът да си докарате трафик на сайта, за да има и монетизация (да има кой да конветира).

Защо SEO Афилиейт?

Хората с познания в SEO могат да монетизират по няколко начина. Един от тях е, ако създадат дигитална агенция и работят с клиенти – Clients SEO на слайда по-долу. Трифон сподели, че той самият е минал по този път, имал е своя агенция и е работил с клиенти.

За дългото време, в което е бил ангажиран с този бизнес е видял и негативите – твърде времеемко е, необходимо е да се обучава персонал, да се осигурява support на клиентите и комплексно погледнато – не е толкова печелившо.

E-commerce SEO е друго направление, през което може да се монетизира, ако имате SEO познания. За целта е необходимо да разработите собствен онлайн магазин. Този бизнес е по-печеливш, но също е доста времеемък в комуникация с клиенти и контрагенти – B2B, B2C, създаване на физически магазин за Google My Business и др.

Наред с тези опции се откроява и SEO Affiliate, като възможност, която дава изключителна свобода – да не работите пряко с клиенти, да избирате от къде да работите и кога и колко да работите. Освен това е много по-печелиш бизнес модел:

Освен регулярния месечен доход от афилиейт сайт, той може да бъде продаден и на цена, която се определя, като 40-кратната месечна печалба. Така, ако сайтът генерира месечни приходи в размер на $25000, той може да бъде продаден за 1 милион долара.

Тук е резонен въпросът – „Защо да продаваме сайт, който ни носи не лош пасивен доход?“

Отговорът може да бъде даден в няколко аспекта. На първо място се редуцира риска от бъдещи наказания. Колкото и добре да се развива един сайт – винаги има риск да бъде посечен от някой ъпдейт на Google.

На следващо място – с продажбата на сайта можете да възстановите сложените до момента ресурси в него. И на трето място – разполагате със свеж капитал за нов и по-амбициозен проект.

На изображението по-горе виждате реален пример от борса за сайтове. Обявен за продажба е сайт с изцяло органичен трафик и монетизиране през Amazon афилиейт, който има месечен доход $25000 и с продава за милион долара със своята SEO стратегия, включително и PBN-ите.

Интересът към такъв тип сайтове е голям, има много инвеститори. Продажби се реализират на много места в интернет – има сайт брокери, борси, фейсбук групи. Ако сайтът има трафик, дори не е нужно да го листвате някъде – заинтересованите сами ще го намерят и ще Ви оферират.

SEO-то никога не е било толкова лесно

Да, SEO-то никога не е било толкова лесно. Преди десетина години – мнозина предлагаха услугата SEO оптимизация – програмисти, уеб дизайнери, копирайтъри. Това бе възможно, тъй като и критериите за класиран бяха доста занижени.

Сега, със завишаване на критериите на Google, успешните и активно практикуващи SEO оптимизатори са доста по-малко. Все по-трудно е да се намери – какво точно работи, влиза се с доста по-голям бюджет и по-трудно се намира печелившата стратегия:

Как да печелим винаги с SEO афилиейт?

Как да печелим винаги? Необходимо е да изберем ниша и уебсайт и да започнем SEO оптимизация, т.е. да правим всичко.

SEO Афилиейт доминация

Трифон Боюклийски сподели и своето know-how – как да създадем и развием сайт, който да доминира в избраната ниша. Необходимо е да преминем през следните етапи, като покрием и съответните области:

 • Избор на ниша
 • Reverse Engineering
 • CTR Оптимизация
 • CRO (Conversion Rate Optimization)
 • Съдържание
 • On-Page SEO
 • On-Site SEO
 • Линкове (Backlinks)

Как да изберем ниша за SEO Affiliate сайт?

Препоръката на Трифон към начинаещите е – да се започне с ниша, в която имате хоби., като се закупи вече създаден уеб сайт. Може да се стартира и със закупуване на стар домейн, но там има риска той да е в Sandbox.

Другите две опции, които предлага Трифон, освен сайт в ниша, в която имаме хоби е – да проучим ниша, която е тренди към момента или е с evergreen съдържание.

Защо да закупим уеб сайт, вместо да създадем нов?

Напредналите играчи много добре знаят защо, но за начинаещите Трифон разясни, че при един вече създаден сайт е ясно как монетизира и какъв е обемът на доход, който генерира. Избягвате и престоя на сайта в Google Sandbox.

Ефективно ще използвате своите ресурси – в т.ч. Вашето време и това на екипа Ви, няма да го пилеете в стартиране на нещо от нулата. И не на последно място – вече създаденият сайт има авторитет, който Вие ще използвате веднага. Няма да е нужно време, за да се утвърди.

Как да изберем продукт в нишата?

За да се ориентирате към подходящ продукт в нишата и какво съдържание е нужно да създадете, за да я покриете, можете да се включите във вече изградените общности, като Facebook групи, Quora, Reddit и да потърсите с инструменти, като Answer the Public:

В кои ниши е препоръчително да не влизаме?

На база на своята експертиза и опит, Трифон даде своите насоки – в кои ниши е препоръчително да не влизаме и това са:

 • Здраве – Health, Health Line, Medical Advice …
 • YMYL – Your Money Your Life
 • Финанси и благосъстояние – Finance, Wealth, Finance Adice …
 • Fancy Books, Video Games
 • Технологии, телефони, рутери – tech niche
 • Взаимоотношения (Relationship)

Reverse Engineering в SEO

Reverse engineering или обратното инженерство по дефиниция от уикипедия е процесът по преоткриване и възстановяване на технологичните принципи и механизми, по които е създаден определен обект, машина или програма.

Казано с други думи – да разглобите нещо, за да разберете по обратен път как е създадено и да направите негово подобрено копие – не просто същото, а по-добро. Резонно е да го правите за сайта, който е на първо място в SERP-а.

Няма точна формула как се прави – за всяка една страница е по различен начин. Може да се прави, както за конкуренцията, така и за Вашия собствен сайт.

CTR оптимизация

CTR оптимизацията според Трифон Боюклийски е изключително важна и много силен ранкинг фактор (фактор за класиране). Той представи следната статистика на Advanced Web Ranking, която показва осреднения CTR на всички органични резултати, в т.ч. organic, images, People Also Ask ….

Сайтът на първа позиция получава 27,6% CRT, на втора 15,8%, на трета 11% и така виждате резултатите до десетата позиция в SERP-а (изображение 1 по-долу). Така първите три резултата агрегират 50.4% от общия CTR (изображение 2).

За доминация може да се говори, ако се владеят първите три резултата. За целта трябва да имате 3 уеб сайта и да ги класирате на 1-во, 2-ро и 3-то място в SERP-а на Google по избраната ключова фраза.

Как да постигнем по-висок CRT?

CTR оптимизацията се прави основно чрез оптимизация на мета данните – meta title, мета описание и т.н. за всички страници, които се класират на позиции от 1 до 5. Добавянето на числа също изключително повишава CTR, както и силни думи, като Ultimate, Powerful, Boost…

 • Оптимизиране на мета данните – meta title, description и т.н.
 • Добавяне на числа – повишават CTR с 20% – напр. 100%, $300, Top 10…
 • Добавяне на година и месец – (2022), 10 Sep. …
 • Силни думи – Ultimate, Powerful, Boost…
 • Емоция: Free, Guaranteed, Easy / Simple, Proven
 • Скоби – {2022}, [2022]…
 • CTA – Call-to-Action призив за действие
 • Въпроси – How to… , Is this…, What is ….

Content is the King, but Design is the Castle!

Колкото и добро да е съдържанието, то трябва да е структурирано и поставено в подходящия дизайн. Трифон споделя и каква е основната линия на CRO (Conversion Rate Optimization), която прилага:

 • Featured Images – в началото на ревюто винаги избира голямо изображение на продукта, така, че ако потребител отвори страницата – да е сигурен, че е на правилното място и ще чете това, което го интересува.
 • Strong Intro Paragraph – след като потребителят види снимката и продължи да чете – силен интро параграф, за да остане.
 • Short Paragraphs – препоръчително е да се пишат къси параграфи с по 2-3 изречения. Никой не обича да чете дълги и отегчителни параграфи.
 • Visual Content – разнообразно визуално съдържание – екранни снимки, инфографики, видеа, таблици, карти, интерактивно съдържание, flowcharts.
 • Контрастни CTA цветове – за да са добре откроими и да насочат потребителя към конверсия.
 • Разположението на продуктите

Оптимизиране на съдържанието

Трифон сподели, че първоначално се е подготвил с доста обстойно на тема съдържание, но предвид това, че други лектори ще се фокусират върху него и ограниченото време, се редуцира изложението си до няколко базови съвета.

На първо място, че не е нужно да се помнят всички ъпдейти на Google, а да се ползват няколко базови инструмента. За анализ на съдържанието той използва – SurferSEO, а за анализ на линковете – Ahrefs.

По отношение на съдържанието – Surfer SEO работи на принципа на reverse engineering (обратното инженерство). Въвеждате ключовата фраза, за която целите класиране, въвеждате и url адреса, на който е съдържанието и софтуерът анализира всички резултати, класирани на 1 страница:

Въз основа на това – Surfer SEO калкулира content score на Вашето съдържание по целевата ключова дума, дава Ви подсказки и за вътрешното налинкване (internal links), колко беклинкове се използват обичайно, брой думи – на конкурентите и Вашите – работи и за България на български език.

Оценява се и структурата на страницата (заглавия и подзаглавия), релевантност на ключовите фрази, в т.ч. с NLP-то на Google и тяхно собствено на Surfer SEO, честота на ключовите думи – колко често ключовата дума се среща в текста с подсказки за дефицит или stuffing – дали да я редуцирате или увеличите.

Също и мета тагове, скорост на страницата и time to first byte. Нагледно – можете да ги прегледате в следния списък:

 • Оценка на съдържанието (1/100)
 • Вътрешно налинкване (internal links)
 • Най-често използваните Backlinks
 • Брой думи (Word Count)
 • Структура на страницата – H1 – H6, изображения, параграфи, болднат текст
 • Релевантни фрази / ключови думи въз основа на NLP и тяхната популярност в страницата на конкуренцията
 • Честота на ключовите думи
 • Мета тагове
 • Скорост на страницата
 • Time to first byte

On-Page SEO

По отношение на On-Page SEO – Трифон акцентира върху разположението на ключовите думи на страницата. Ключовата дума, за която искаме да класираме дадена страница – трябва да е навсякъде – и в мета заглавието и в мета описанието, в интрото, в utl-то, в подзаглавията, да е подчертана, да е в alt текста на изображенията, в Schema, Open Graph…

Това разбира се работи само за дълги текстов с над 1200 думи – тествано е мнногократно от Трифон и неговия екип. На следващо място Word Count – броя думи – хубаво е да са поне 1200 – отново работи за дълги текстове.

И на трето място – за да няма пренасищане с ключовата дума е хубаво да използвате вариации и синоними. Подсказки можете да намерите и в Google:

On-Site SEO

От Google ние искаме да намери нашия сайт, да го обходи, да го индексира, да го ранкне и да се обособи разпознаваем бранд. За всеки един от тези процеси има условия, които е необходимо да бъдат изпълнени и можете да ги разгледате на слайда по-долу:

Линкове – Backlinks

Малко време остана, поради което и Трифон продължи по-експедитивно, но подчерта важността на беклиновете, които сочат към сайта. Те са сред основните ранкинг фактори за класиране в Google. Фокусът трябва да бъде върху:

 • Relevance (Релевантност) – линкове от релевантни сайтове – подобни на Вашия
 • Trust (Доверие) – линкове от авторитетни сайтове – Forbes, Yahoo, AOL, Mashable, Techcrunch… в т.ч. телевизии, медии, сайтове с офлайн приъствие
 • Power (силни линкове) – от страници, които вече са класирани, в т.ч. ниш едити
 • Social Profiles
 • Citations
 • Guest Posts
 • PBN
 • Free Links

Трифон разви в още по-големи детайли своята презентация по време на Workshop-а, където времето също беше твърде кратко. Определено темата е обширна и по нея може да се говори много.

Една блондинка в дигиталния свят – за силата на (SEO) общността!

Третата лекция беше моята. Признавам си, че бях доста изненадана от поканата и първоначалната ми реакция беше съпротива, защото не се чувствах готова, а и на място – на такъв голям и сериозен форум.

divna-serp-conf-2022

Но, докато се опитвах аргументирано да откажа, ме осени идеята как бих могла да се впиша с послание към SEO общността – да бъдем активни, споделящи и подкрепящи се. Темата, по която бях поканена да говоря, бе моето участие в Jump Markethon 2021 – състезание, което предизвика маркетолози, блогъри, влогъри, SEO специалисти и др.

Моето участие в Jump Markethon 2021 стартира на шега – с идеята да съм там, за да се уча от най-добрите. В разгара на състезанието в мен се разбуни спортния дух и реших да участвам наистина, но победата на един новобранец би била невъзможна – без подкрепата на SEO общността.

Част от тези, които участвахме, се събрахме в група и ежедневно коментирахме какво се случва в SERP-а днес, кой каква стратегия прилага, кой какво ново е добавил, то работи ли? Има ли по-добро решение. Показвахме си един на друг грешки с предложения за по-добра реализация.

Макар и да бяхме конкуренти и дори съперници, ние работехме като екип и това е истински феномен, с който SEO общността показа, че заедно можем повече. Че можем да бъдем единни, да се подкрепяме, да се движим заедно напред, а не един срещу друг.

Това беше кратката версия. Дългата се колебая дали да я споделям, но може би е редно да не скатавам именно своята история. В нея няма чак толкова компресирано познание, колкото споделен опит и изводи.

Как започна всичко?

Аз съм от породата „чукча писател“. Откакто се помня създавам съдържание по разни платформи. Когато дадена тема ми стане интересна, обичам да си я разуча от всякъде. Ако има нещо сложно – се боря да го разбера и да мога да го обясня простичко, като на дете.

Така в годините трупах своите последователи, на които има харесваше – някой да обяснява сложните неща разбираемо. Много пъти са ме подканяли да създам блог, но винаги съм се дистанцирала, тъй като форматът не ми допадаше.

Това, което виждах е как авторът създава материал и под него получава аплодисменти. Докато в рамките на един форум или дискусионна платформа – твоята позиция се сблъсква с други на равнопоставени потребители и става градивна дискусия, от която може да се вземе много.

Да, но и тези форми на общуване и обмен на идеи имат своите недостатъци, например – авторите нямат кой знае какъв контрол върху съдържанието, което създават. Така с времето дойде и моментът – да нямам избор и да се наложи да стартирам блог.

Проблемът беше, че нищо не разбирах от сайтове и понятие си нямах от тази нова за мен материя, нито пък имах в обкръжението си хора, които са наясно. Но ми побутнаха един линк – „как се прави сайт“ – и аз започнах по маймунския метод – стъпка по стъпка да изпълнявам.

Да се озова лице в лице с админ панела на един WordPress сайт за мен бе шок и ужас. Изглеждаше ми толкова враждебен, ужасен, неприветлив. Няколко дни го гледах, като голям камък и не смеех нищо да бутна – да не разваля магията.

Но след няколко дни въздържание се престраших и се оказа, че не хапе, не боли, даже ми хареса. Имах готови текстове, създавани във времето, които публикувах и блогът стартира успешно!

Всичко вървеше добре, докато не започна да ми прави впечатление, че сайтът зарежда бавно и свързаните с това проблеми, но към онзи момент не бях чувала за оптимизиране на изображения, кеширане и прочие.

След лутане насам-натам, реших да се обърна към човек с повече опит и ме насочиха към „познат на познат“. Човекът видя, че проектът ми не е комерсиален и ме насочи към SoftUni – да се образовам поне.

Записах 3 курса, които към онзи етап прецених, че ще са ми достатъчни – Facebook Ads, Google Ads и SEO. Беше ми адски интересно. Тепърва проглеждах в един нов за мен свят. Усещането беше уникално, импулсът ми да уча се бе възпламенил отново.

Давах си сметка, че тези теми са само част от нещо по-голямо и записах още курсове, за да си сглобя картинката по-комплексно. Но, ясно е, че един курс няма как да даде много освен базата. Особено ако няма и практическа среда за работа сред хора, които знаят повече.

Тогава именно се осъществява градивния обмен и пречупване през опита. а при мен такава среда липсваше. Бях добавена към групи за SEO, но нищожният ми опит ме поставяше в позиция – да не разбирам какво се пита, както и да нямам какво да попитам.

Така, в един ноемврийски ден на 2020 г. получих оферта да продам линкове и бях шокирана – що за предложение?!?! Какво искат от мен? Да не е някаква измама. Престраших се да попитам в Телеграм групата и бях залята от вълна от доброжелателност.

„Кой ти е сайтът? Дай да го видим?!? Защо правиш това и това? По-добре еди си как …“ За кратко време получих толкова идеи и съвети от хора с неимоверно по-голям опит, че се чудих реално ли е това или сънувам?

Не разбирах всички съвети, но тези, които разбирах започнах да прилагам и бързо виждах ефекта в конзолата. В тази група от divna ме кръстиха divaneto – от там идва и името на този блог, който създадох, за да си водя някакви записки ба тема SEO, афилиейт, копирайтинг, семантика.

Малко по-късно бе обявено и състезанието Jump Markethon 2021 и под въздействието на обзелия ме ентусиазъм – бях решена да участвам с ясното съзнание, че няма как да спечеля, пък и не ми беше цел.

Исках да се уча и предположих, че ако се навъртам – ще има какво да видя. Подготвих една публикация, която трябваше да е по-скоро забавна, но имаше и сериозно съдържание. Ето няколко фрагмента от архива:

Тъй като герой в Jump е един жабок – веднага потърсих да си купя жаба и започнах да се снимам с нея – без да казвам защо. Хората бяха откровено любопитн – от къде този жабок влезе в живота ми.

Жабон - Jump Markethon

Жабата беше навсякъде с мен, за да ме вдъхновява, мотивира и да ми напомня, че имам цел! И покрай снимките стана социален герой – любимец на мнозина, които покрай жабока разбраха и що е то хостинг в Jump.

По препоръка трябваше да добавям по някое изречение всеки ден в публикацията. Така реших да започна да водя дневник на маркетонеца и в него всеки ден да описвам нещо интересно от Маркетона.

В първите дни коментирах основно движенията в SERP-а и включването на нов участник:

Голяма драма беше с първото ми изчезване то SERP-a – Google започваха с нескончаемите си ъпдейти и връщаха стари бази, поради което за 2-3 дни статията изчезваше от SERP-а, все едно никога не е писана. Положението беше – ту ме има, ту ме няма.

Гениално ми се стори да споделя нещо интересно за жабите, тъй като логото на Jump се асоциираше с тях:

Дневникът-на-един-маркетонец-2

След това от Маркетон – направих връзката с Маратон и изрових интересни факти за града.

Тъй като около града е имало копърови поля – веднага направих връзката и се впуснах да разказвам за копъра – интересни факти и снимки. После дойдоха Великден, Гергьовден и те намериха място в дневника. Колкото и на мен да ми изглеждаш логично това, за което пиша – от гл.т. семантика се отдалечавах много от замисъла – да пиша за хостинг.

Димо беше подготвил един лист в Google Sheets, в който следихме позициите в SERP-а всеки ден – все още нямаше класиране за Маркетона. То започна 2-3 месеца по-късно, съгласно правилата:

Така, както стартирах с първа позиция – постепенно се свличах в класацията и изпадах зад борда. Менторите, явно ме чакаха сама да се усетя, но аз бях убедена, че това, което правя е правилно и логиката ми с жаби, Маратон, копър и прочие е желязна!

Тогава последваха няколко словесни шамара, и ми дойде хъса да се състезавам! Въпреки, че класирането вече беше започнало и аз бях загубила няколко месеца в глупости, се мобилизирах на макс. и буквално за ден – пренаписах статията, както и създадох видео. Влязох в играта с амбиции да се боря.

Предложиха ми да изгледам и едно видео за семантиката, което ми намести доста чакри и реших да създам хъб от статии около основната. Проблемът беше, че нищо не разбирам от хостинг и свързаните теми и за всяко нещо ми се налагаше да чета доста, за да седна и да напиша нещо качествено.

Естествено – веднага започнах да се придвижвам напред в класацията, но без връзки – няма как. А хич не ми беше ясно – нито как се правят, нито други детайли. Наложи се и това да уча в движение, защото времето беше фактор.

За времето до финала вече за живеех в Маркетона, дишах Маркетна, той гореше в мен! За мен беше цел в живота, начин на живот, толкова яростно се бях захванала с всичко …

Междувременно – част от участниците се бяхме събрали в чата на групата SEO практика и ежедневно коментирахме какво се случва в SERP-а. Това беше лятото, в което ъпдейтите бяха неспиращи.

Феномен на общността е, че макар и съперници – ние не воювахме един с друг, а дори си помагаме. В този момент си дадох сметка колко доблестни мъже и жени има в нашата общност и колко силна може да бъде тя.

Аз победих, но това не би било възможно – без подкрепата, която получих! Разбира се, не омаловажавам и своя труд, който положих, жар и ентусиазъм, но той получи правилния фокус именно благодарение на менторите и общността.

С признателност за подкрепата – подготвих и тези чаши, които станаха нарицарелно в нашата скромна общност:

Поканих всички, които желая – да споделят своите стратегии за класиране в Маркетона. Някои участваха без да се състезават – за да си правят тестове в изолирана среда. Можете да ги прочетете тук:

В заключение бих искала да кажа, че ние сме лицето на SEO общността в България и от нас зависи какъв ще бъде нейния облик! Ще бъдем силни, ако сме задно!

Видео SEO – защо и как да хостваме видеата си сами?

Вторият панел – Technical Stories стартира с лекцията на Васил Тошков за класиране в Google с видео. Той потвърди, че за него това е по-лесно и се възползва. Според него – play бутонът в rich snippet-а органично привличат много кликове.

Факт е обаче, че болшинството хора качват своите видеа в платформи, като Youtube, докато той предпочита да ги качва в своя сайт. Ползите за това са много, в т.ч. и да обира връзки, както и по-лесно изпълнява своята цел – някакъв вид конверсия – потребителят да купи, продукт или услуга. И когато видеото е на нашия сайт, не контролираме целия този процес.

Недостатъци при хостване на видео в YouTube

Повечето собственици на сайтове това го разбират, но правят съществената грешка да вкарват видеата от YouTube. Списъкът с негативните ефекти е огромен, но по-съществените са:

 • Бавно зареждане – когато вградите видео от външна платформа, като YouTube – целият сайт става бавен.
 • Адаптивен дизайн – трудно се постига с възможностите, които дават от Google.
 • Правни проблеми – следене, бисквитки, GDPR;
 • Цензура – видеото може да изчезне – дори и не преднамерено, а по-скоро въпрос на алгоритми;
 • Качество – ниско качество на картината и звука поради недостиг на ресурси и компресия, сравнени например с Vimeo или Spotify;
 • Реклами – прекъсване на видеото за изпълнение на реклами;

Как да хостваме видео сами?

Да хостваме видео на нашия сайт не е много по-сложно от това да хостваме там наши снимки. Рядко някой ползва външна платформа за снимки, както често това се случва за видео. Не е въпрос на липса на пространство за съхранение или за хостинг лимити.

Базовият код за хостване на видео на нашия сайт е елементарен:

Но проблемът е, че ако използвате този код, няма да се зареди видео плеър, затова е уместно кодът малко да се разшири (допише):

Резултатът ще изглежда ето така:

Браузърите имат вградени плеъри и не е необходимо да се вгражда такъв.

Буфериране

Скоростта е важна, когато хостваме видео. Видео файловете са големи и се зареждат бавно. Ако сложим видео на началната страница, което е препоръчително, тъй като обяснява бизнеса много добре, но за съжаление ще забави целия сайт.

В html среда ние можем да имаме контрол върху този процес и да кажем на браузъра какво да прави с видеото. Опциите са три:

 • auto – автоматичен режим – браузърът сам да реши
 • none – да не зарежда видеото, но това ще е в ущърб на потребителското изживяване, защити, когато натисне бутонът play -видеото няма да се изпълни, ще започне буфеиране, плеърът няма да знае колко е дълго видеото, колко кадъра в секунда има и друга мета информация;
 • metadata – това е препоръчителната опция – ще се заредят първите секунди и първият блок с мета информация – потребителят ще види заглавната картинка на видеото и колко дълго е то.

Всичко това подобрява скоростта на сайта, което няма как да се случи, ако вградите видео от YouTube или друга платформа.

Видео формати за web на браузърите Chrome и Firefox

Ето и какви са видео форматите, които се поддържат от браузърите Chrome и Firefox, а повечето останали са базирани на тях:

ГодинаФорматВидео кодекАудио кодек
2003MP4H.264AAC
2004OGGTheoraVorbis
2010WEBMVP8Vorbis
2013WEBMVP9Opus
2018WEBMAV1Opus

Най-новият от 2018 г. AV1 е с отлично качество, но за съжаление на хардуерно ниво не се поддържа винаги и вероятно ще бъде масов и актуален след десетина години. Останалите кодеци за съжаление пък не са с хубаво качество.

Изключение прави най-старият, който е и най-комерсиален и по качество води дори на VP9 на Google. Изводът е, че фокусът ни следва да е върху mp4 файлове с H.264 видео кодек.

Как да си енкодираме / конвертираме сами видеото в mp4 формат?

Когато сами си конвертиране видеото в mp4 формат с ffmpeg, за да се запази качеството, е хубаво да бъде на 2 паса. Това означава един път да има кодиране в системен формат, нар. да се укаже кой кадър от колко информация има нужда и втората команда разпеделя ресурсите супер оптимално, спрямо кадрите.

Как да си енкодираме сами видеото в 4

При този подход – качеството на клипа е по-високо, а неговият размер е по-малък, съответно и видеото се зарежда много по-бързо. Кодирането може да се прави както локално на наша машина със софтуер, така и на външна платформа, като Vimeo.

Атрибутът faststart (на долния ред) е много важен. Той указва блокът с данни да е в началото на файла, а не в края, тъй като когато форматът е бил създаван през 2003 г., видеата не са се предвиждали за изпълнение в интернет и браузърте не са го поддържали.

Mp4 форматът превъзхожда всички дуги по качество, с изключение на AV1, но за да бъде изпълнено това условие, по време на кодирането на видеото е важно да се използва preset-ът veryslow:

Това е инструкция за процесора да вкара максимално много изчислителни ресурси.

Микро данни за видео (структурирани данни)

За да се появява видеото в SERP-а с богат – rich snippet, е важно структурираните данни да са добре описани.

За съжаление, обаче, преди няколко години Google дадоха приоритет на своята платформа – YouTube и в SERP-а останаха видими само rich snippet-ите на видеата от тубата, а на сички други видеа – изчезнаха.

Как да надхитрите Google и за Вашето видео, хостнато на сайта, да има rich snippet в SERP-а?

Разбира се – имам как да се надхитри Google, като решението е описано и от тях самите. В кода на сайта можете да поставите схемата, като добавите ред и за алтернативен източник от YouTube – на последния ред:

Можете да качите видеото в тубата, без да е публично, а линк към него давате в елемента, който да се изпълни, ако браузърът не поддържа html5. За да сработи спазвайте следните инструкции:

 • Посочете линка към YouTube в embed failback.
 • Видео схемата трябва да е първа.
 • Google индексира само едно видео / страница;
 • Най-важното видео трябва да е първо.
 • Нужно е да има и текст, а не само видео.

Подредба на видео страница

Google менят своите изисквания за дизайн на видео страница. Преди години се искаше да има заглавие, следвано от текст и тогава видеото. Сега изискванията са реципрочни – заглавие, видео, текст, подобно на подредбата в YouTube. Ако спазвате това изискване, ще се класирате по-високо в SERP-а.

Стартиране на нов / стар медиен сайт – case study

Стартиране на нов / стар медиен сайт бе темата на втората лекция от техническия панел и петата в рамките на конференцията, представена от Владимир Драгиев.

Лекцията обхваща 4 сайта сайта на български език със следните подтеми:

 • Telegraph.bg
  • Какво беше?
  • Какво направихме
  • … и тя каква стана?
 • Монитор
 • Carmarket.bg
  • Преобразуване в друг тип сайт
  • Миграция
  • Резултати
 • Dogsandcats.bg
  • Защо не се индексираш, бе животно?

Трансформация на сайта Telegraph.bg

Сайтът стартира, като медия, с друг собственик. Сайтът в началото е бил без съдържание. на заглавната страница просто е имало снимка на вестника. В продължение на 2-3 години, на сайта са качвани random материали – без фокус.

Следва придобиване от Netinfo, за които лекторът е работил и решават да стартират сайт. Към този момент на сайта вече са качени около 20 000 статии без да са обособени в тематични клъстери.

Стартират без реклами, което за Владо е важно, тъй като рекламите влияят на скоростта на сайта. Неговата препоръка при стартиране на нов медиен или content сайт е да бъде без реклами за по-добър тласък.

Коренна промяна в редакторската политика

Като първа крачка изцяло променят редакторската политика. Вестникът се трансформира в сайт, а тематиката от кафява става жълта. Заглавията са смешни, комични – за разтоварване и забавление. Владо не ги харесва, но хората това искат.

Трансформация има и за началната страница. От една снимка без дори alt tag, става истинска начална страница със съдържание. Около 2 месеца отнема за здравословен, плавен растеж. За 20 000 налични страници добавят структурирани данни, фийдове за Google Publisher, XML sitemaps, разделени по определен начин.

Проблеми със скоростта е нямало, поради липсващите реклами. Изображенията са се зареждали бързо (от CDN-и) с релевантните за устройствата, на които се визуализират, размери и резолюции – конкретен размер снимка за view port-а, от който гледате.

Миграция на Monitor.bg – съдържание и редирект 301

Собствениците решават да спрат „Монитор“ и през април 2022 г. го наливат в Telegraph.bg, което се отразява в растеж на трафика. Статиите са пренесени, като съдържание с 301 редирект от сайта Monitor.bg

Не е имало никакво време за подготовка и миграцията не е била перфектна. Имали са желание да поставят canonical тагове и в рамките на два месеца да наблюдават как трафикът на Monitor.bg пада, а на Telegraph.bg се покачва, след което да се направят и редиректите.

Но уви, оскъдното време не го е позволило. За 301 редирект на снимките категорично са отказали.

Промяна – Change of address“ в Google Search Console (GSC)

Необходимо е да се промени собствеността в конзолата и е препоръчително да се направи през DNS записите, тъй като другите методи понякога не сработват. Ако сте верифицирали с Google analytics или G-Tag, при преноса на съдържанието, кодът вече трябва да е различен и старият, дори и да е пренесен, няма да сработи.

Но преди да пуснете заявката за собственост в конзолата – първо правите редиректите, след това обхождате със софтуер, като Screaming Frog или на ръка пи малки сайтове и едва след това, ако всичко работи изрядно – действате и в конзолата.

Ако на първата заявка получите отказ, за да ревизирате направеното, втората заявка минава доста по-бавно, поради което и не е желателно да се стига до там, а всичко да мине перфектно с първия опит.

Развитие след миграцията на Монитор към Телеграф

Няколко месеца по-късно – през юли 2022 г. решават да изтрият мигрирани статии с неподходящо съдържание в сектори, като политика, използвани в миналото от предходни собственици за бухалка и в противоречие с актуалния бизнес на компанията.

Изтриването също се прави много набързо, без да е добре обмислено и планирано. Не са правени редиректи, евентуално към категориите, в които са качени, напр. „Политика“. Това естествено води до спад в трафика, но все пак вече е събрана тежестта на линковете към Монитор, поради което и дропът не е толкова жесток.

Спадът продължава около 2-3 месеца, но след като се демонстрира пред Google, че създаването на съдържание продължава, ситуацията се подобрява. Изводът е, че можете да си позволите да изгубите съдържание, ако създавате ново и то да натрупа тежест.

Подходът само с 301 редиректи и без canonical, както и без анализ как най-коректно да се правят пренасочванията (напр. към тагове, както ще видите по-долу) не е оптималният, но сработва задоволително в този случай.

На първата графика виждате растежа след наливането на съдържанието от Монитор и лекият спад в трафика след това с изтриването на статии – около 60 000 бр., а след това и по-високият растеж след възстановяването след дропа със създаването на ново подкрепено съдържание.

Трафикът в Discover е доста колеблив и зависи от скоростта на сайта, какви фийдове са подадени, структурираните данни. Но най-значим фактор е скоростта на сайта и присъединяването към рекламна мрежа може да го занули.

Спадът, който се вижда е след включването на рекламна мрежа, която подава 2MB снимки, за зареждат в прозорци 300 x 300 пиксела. Проблемът е изцяло технически, но все още не е разрешен.

На финала Влади отговори на въпрос дали изтриването на съдържание се е отразило на bounce rate-а – не, не се е отразило и го подкрепи с графика.

Carmarket.bg – трансформация от сайт за обяви в content сайт (медия)

Carmarket.bg стартира като сайт за обяви, в който съдържанието не е авторско, а е подавано от няколко източника като текст и снимки и дублира съдържанието на други платформи. В Нетинфо решават да го трансформират в сайт за съдържание, но само за нови автомобили, за да привлекат рекламодатели от този бранш (вносители на нови автомобили).

Първият проблем, пред който се изправят, е обемът на сайта – няколко милиона страници, натрупани с времето, тъй като старите обяви не са били изтривани, нито дори деиндексирани. Правили са опити да прехвърлят canonical от стара изтекла обява към нова, която е сходна.

Идеята сайт за обяви да бъде трансформиран в медия се оказва трудна. Решават да се хванат за id номер в обявите, рефериращ към марка автомобил. Създават нови страници – тагове, които имат структурата на категорийни страници.

Добавят ги в отделен sitemap с работещ <lastmod> таг. Към тях редиректват всички обяви за съответния автомобил, а самите новосъздадени тагове и добавят като линк под всяка новосъздадена страница за съответната марка автомобил.

Генерират заглавията и описанията с формула, подобно на начина, по който се работи в онлайн магазин.

В началото има спад в трафика, но самият загубен трафик така или иначе не им е носел ползи. По тази причина са търсели преобразуване, за да има сайт, който генерира доход, например от реклама или други.

Като бонус наливат и секцията със статии за автомобили от друг сайт с копи-пейст буквално. Доста рисково решение. Трафик има към статиите в сайта донор и няма в новомоделирания Carmarket.bg. И на двете места са в индекса, но от стария донорски сайт излизат по-нагоре в SERP-а.

Като следваща стъпка всички нови статии от Carmarket.bg се пускат, като линк с откъс на стария донорски сайт. След около 3 месеца схемата сработва и сайтът започва да расте задоволително.

Dogsandcats.bg – нов сайт

Сайтът стартира от нулата, т.е. няма мигрирано съдържание. Дизайнът е страхотен, идеята е да е с евъргрийн съдържание. Проблемът е, че не успяват да го индексират с какви ли не методи. Чудото става след добавяне на XML карта на сайта.

За Владо картата на сайта е мощен инструмент, ако е създаден правилно. Той предпочита да има един голям, който включва няколко по-малки. Например един за статични страници, като началната, общи условия, контакти и други, които не се променят. Друг за публикации, отделен за категории или тагове.

За новинарски сайт Владо препоръчва дефиниране на карти на сайта по периоди – за месеци или седмици, според броя публикации, които се създават. Следва да се съблюдават лимитите – до 50 000 url-а в един sitemap или до 50 MB размер на файла. Той ги ограничава до 20 000 – 25 000 url адреса в отделна секция на един sitemap, освен ако няма hreflang маркиране в него, тъй като то увеличава размера на файла.

За бързо индексиране прави отделен sitemap – в който има само прясно съдържание от последните 48 часа, без значение, че се дублира в други файлове. В него също <lasmod> таговете трябва да работят.

Подобно е на sitemap-овете за Google News, в които влиза свежото съдържание от последните 48 часа, но в този случай ще липсва маркирането, че е за Google News. Ако не публикувате в Google News и не сте добавени в Publisher – този файл ще се използва за бързо индексиране – обхожда се няколко пъти на ден. Всичко за XML sitemaps (карти на сайта) е описано много добре в документацията на Google.

Със стартирането, като нов сайтът влиза в Sandbox. За да го извадят по-бързо насочват към него линкове от другите сайтове на групата. Няколко месеца излиза от Sandbox и дори се появява Discover трафик.

Анализ на лог файлове

Петър Николов е добре известен в дигиталната среда, както в България, така и глобално. Участието му в техническия панел на SERP Conf. 2022 бе с лекция за анализа на лог файлове.

В своите уводни думи той се представи с експертиза по отношение на техническата оптимизация на сайтове и сървъри, като уточни, че не прави линкове, не купува сайтове, не се интересува от домейни и няма да говори за съдържание, UI и UX.

Можете да го намерите в Twitter, а в момента е:

 • Google Product Expert (Search Central) – ако зададете въпрос в гугълския форум за Search, много е вероятно да Ви отговори той 🙂
 • YouTube Webmaster Central (Office Hours) – първият и единствен българин, който е участвал на живо в офиса в Цюрих.

Бил е лектор на:

 • Brighton SEO
 • SMX
 • SERP Light Conf

Какво представляват лог файловете?

За да даде отговор на въпроса „какво представляват лог файловете“, Петър Николов прави аналогия с индийската митология – как светът се крепи на 4 слона, стъпили върху гигантска костенурка, която плува в океан.

В тази връзка, четирите слона на SEO са:

 • Off page оптимизацията
 • On page оптимизацията
 • Съдържанието (content)
 • Дизайнът – UX и UI.

И тези 4 стълба в SEO, четирите слона, са стъпили върху костенурката, която в случая е аналогия на техническото SEO (Technical SEO). Ето как протича протичат процесите, при които се генерират лог файлове:

Потребителите от своето устройство, независимо дали е desktop или мобилно, сърфират в нета и през браузъра изпращат заявка до уеб сървъра на даден сайт, това се прави и от ботове (първата колона на схемата по-горе).

Web server-ът (в средата на схемата) предава заявката за изпълнение към PHP, Node.JS, .Net или към нещо друго (дясната колона на схемата). А всяка една заявка, в процеса на своето изпълнение, се записва в лог файл.

Ето как изглежда един „кратък“ и не сложен лог файл – това са гигантски текстови файлове, трудно четими от хора, тъй като са проектирани да бъдат четени от ботове.

На първо място се вижда IP-адреса, от който идва заявката, след това датата и часа на изпълнение, следва самата заявка „GET / ….“ с релативния URL адрес, следва информацията какво е върнато на клиента – response кода на сървъра, обема информация в байтове, адресът, от който идва заявката и user agent-a:

 • IP-адреса, от който идва заявката
 • дата и час на изпълнение
 • заявката и релативния URL адрес
 • информацията, върната на клиента:
  • response code
  • обем на пренесените данни в байтове
 • адресът, от който идва заявката
 • user agent-a

Тази информация може да се използва по различни начини, напр. можете да си направите cookieless tracking (проследяване без да се използват бисквитки), но тъй като конференцията е за SEO, Петър избира да говори за посещенията от ботове и по-специално от Google bot.

За какво можем да използваме лог файловете?

 • Анализ на потребителите – за проследяване без използване на бисквитки, поради GDPR ограничения или т.нар. cookiless tracking
 • Анализ на трафика
 • Анализ на атаките – злонамереност има навсякъде, както в реалния, таак и в дигиталния свят.
 • Анализ на ботовете и търсачките.

Как да използваме лог файловете за анализ на търсачките?

За да отговори на този въпрос, Петьо прави аналогия с Пирамидата на Маслоу за човешките потребности, като фактор на мотивация, за която сме учили е лекциите по икономика, но адаптирана към актуалната тематика.

 • Discovery – откриване – най-долу, на първо място – даден url от сайта трябва да бъде открит от бота на Google или други ботове. Например, на база на вътрешни или външни линкове, карта на сайта (sitemap) и др.
 • Crawlability – възможност за обхождане на url адреса
 • Indexability – възможност за индексиране на url адреса
 • Rankability – възможността за класиране в търсачките
 • Visibility – когато линкът вече излиза в SERP-а
 • Clickability – хората да го виждат в SERP-а и да искат да кликат
 • Sales / Leads – продажби, лийдове
 • Money – и за финал – на върха на пирамидата – генериран доход или пари.

С какви инструменти можем да анализираме лог файлове?

Размерът на лог файловете е наистина много голям. В зависимост от това, могат да се диференцират в следните групи:

 • Normal – 30k – 50k на седмица
 • Large – 100k на ден
 • Extra Large – 1M на ден
 • Huge – 1M на час

Обичайно един сайт със 100 посещения дневно генерират 20 000 – 30 000 реда за 1 седмица. Такива файлове могат да се обработят сравнително лесно. По-големите файлове са с около 10 000 реда на ден и вече са по-голямо предизвикателство. При наистина големи сайтове – само за ден се генерират 1 милион реда.

За анализ на лог файловете най-често се използват SaaS инструменти, като – JetOctopus, Botify, Seolyzer, Oncrawl, SEO Optimizer, Semrush и др. Необходимо е сако да качите лог файла на сървъра и той ще бъде обработен. Проблем може да има, ако нямате достъп до лог файла, например, ако става въпрос за банка.

Втори вариант е да си ги обработите сами без да ползвате SaaS инструменти. Тогава лог файловете ще се обработват локално и няма да напускат Вашата машина. Може да се направи с:

 • ELK – акроним на три open source проекта (проекти с отворен код): Elasticsearch, Logstash и Kibana;
 • Screaming Frog Log File Analyzer – desktop програма, която инсталирате на своя компютър и така лог файловете не го напускат;
 • Google Search Console
 • Bing Webmaster Tools

Анализ на лог файлове с Bing Webmaster Tools

Ето и какво можете да видите в Bing Webmaster Tools:

Виждат се броя на индексираните страници във времето, колко са обходени и броя грешки и до там. Не виждате например кои адреси точно са обходени, как и кога.

Анализ на лог файлове с Google Search Console

Ето какво можете да видите в Google Search Console – настройки, зъбното колело, статистика на обхождането:

Можете да видите колко адреса са обходени в последните 3 месеца, евентуално грешки и до тук. Като скролнете надолу можете да видите статистика за response code, който се връща, по вид файл (HTML, CSS…)

Интересно е и да се види защо Google bot е минал – дали да опресни съдържанието на съществуващи страници или за да открие нови.

Анализ на лог файлове с Jet Octopus

Ето как изглежда анализа на лог файлове с JetOctopus. Можете да видите и колко бавно или бързо се е зареждал сайтът, динамиката на обхождането, дали ботът е бил desktop или mobile, коя версия и динамика на версиите:

SaaS инструментите, като Jet Octopus имат едно важно предимство – с тях можете да си обходите сайта и този лог файл да се сравни с файла от сървъра, за да се види кои страници на сайта не са били обхождани никога.

Анализ на лог файлове с Seolyzer (интеграция с WordPress)

Seolyzer е френски инструмент, т.е. европейски и има добра интеграция с WordPress. Представя хубави графики, данни за скоростта на зареждане, колко пъти дадена страница е обходена за определен период от време

Анализ на лог файлове със Screaming Frog Log File Analyzer

За много големи сайтове с много милиона страници е по-удачно да се използват десктоп приложения. Не е невъзможно да се ползват и SaaS апликациите, но цената за такъв обем е изключително висока.

Трикове при анализ на лог файлове

Петър направи уточнението, че за напред в лекцията ще коментира само Screaming Frog Log File Analyzer, тъй като използва основно него, поради големия обем данни, с които работи.

Скорост на обрабтка

Относно времето, което отнема процеса на анализ на лог файлове, тъй като те се импортват в софтуера, важно е има значение какъв тип памет се използва и колко бързо се чете / записва.

В началото е използвал HDD (твърд диск) и само импортването му е отнемал часове, както и анализа. Преминава към SSD, но тъй като при тази технология има лимит на броя записи, които могат да се правят, той е изчислил, че един SSD при него ще има живот 6 месеца.

За да се справи с проблема, решава да закупи физически сървър с 32 ядра и 64 GB RAM. Мотивът е да го използва за обхождане на сайтове, както и да си направи RAM Drive в Linux.

RAM Drive може да се направи и в Windows среда, но той ще се върже, като отделно устройство с буква (C:), (D:)… Но не това е целта. Идеята е RAM Drive-ът да е директно във файловата система.

За тази цел Linux е перфектен, тъй като няма да знае кое е физически диск и кое е RAM Drive. Файловата система е tmpfs. Така работата се свършва за по-малко от 10 минути, това, което с HDD е отнемало над 12 часа.

Командата за създаване на RAM Drive е: sudo mount -t tmpfs logz projects/ – указан е и типа на файловата система, а в края е папката – projects. Разбира се, ако се изключи сървъра, RAM Drive-ът изчезва.

Както прави Петьо реално – качва всичко лог файлове на RAM Drive-а, обработва ги и след като приключи, ги връща на диска. Все пак има и проблеми, например, че в Linux – RAM Drive-ът е ограничен до половината от паметта. Неговият сървър е с 64 GB памет, което го ограничава до 32GB. Той, обаче, намира как да го повиши, като дописва командата: sudo mount -t tmpfs -o size=75% logz projects/

Видимост на IP адресите

Друг проблем възниква от това, че сървърът, на който той работи, е зад Amazon и се използва Elastic Load Balancer. Така той не вижда IP адресите, от които идват заявки. Той в случая не се интересува от заявките на потребители, а от тези на Google с IP 66.249

Минавайки зад Load Blancer-а, той вижда IP-то на Load Balancer-а, но не и IP-то, от което тя идва, независимо дали съръвърът е зад Amazon или CDN, като CloudFlare. Но и за това има решение. В документацията на всяка CDN е записано какво да направите, за а виждате от кои IP-адрес идва заявката.

Органичен растеж чрез съдържание

Органичен растеж със съдържание е темата на лекцията, представена от Лили Грозева и Елизабет Кукушева от Verto Digital. Те споделиха, че създават съдържание за софтуерни компании на английски език. Лекцията им е ориентирана към компании, които целят глобален растеж, но споделеното може да се използва и за локални цели.

В лекцията са насочени да разкажат как протича прцеса по създаване на съдържание за такива пазари, какви са стъпките и условията за успех. Съответно и ккво може да компрометира процеса.

За кого е подходящ този подход:

 • B2B – софтуерни / технологични компании, но с подхоящата модификация може да се приложи и в други случаи.
 • Англоезично съдържание с глобални амбиции – съществена е разликата при класиране на съдържание в Google.bg и Google.com, различни са платформите, които могат да се използват, ресурсите, вложените усилия и т.н.
 • За организации с персонал – 50 – 2000 човека и собствено маркетингово звено, т.е. не е подходящо за стартъпи. При тях има други проблеми и въпроси, на които да се даде отговор, преди да се пристъпи към този подход. Той е приложим за организации, които вече са във фаза на растеж, валидирали са своя product market fit, знаят какво продават, на кого го продават, какво им е нужно и след като са валидирали своите продукти, за напред ще само в растеж и ще влагат средства за маркетинг.

Какви са предизвикателствата?

Предизвикателствата са няколко вида и всички са неприятни и изискват преодоляване, в т.ч.:

 • Цели – и по точно липсата им. Липсата на бизнес, маркетингови и SEO цели води до невъзможност да се планират SEO проектите. Например – „Искам да съм в топ 3 за дадена ключова дума“ или „Искам да съм пред конкурента X“ не са бизнес цели, нито маркетингови цели.
 • POC (point of contact) – липса или дигитално незрял POC / Stakeholder. Имате с кого да си говорите в компанията, но той е далеч от дигиталната материя. Много детайли трябва да се обясняват, валидират и т.н.
 • Ресурси – и по-точно тяхната липса, в т.ч. време, пари и хора. Добрите резултати не са само въпрос на пари, а да се работи заедно от двете страни на процеса.
 • Комуникация – липса на синхрон и / или разбирателство между различните звена, които произвеждат съдържание.

Процесът за постигане на органичен растеж

Процесът за постигане на органичен растеж може да бъде опростен до следните 8 стъпки:

 • Целеполагане – целите трябва да са ясни, точни, измерими и добре комуникирани с всички, които участват в проекта, както и да са обвързани с време. „Увеличете трафика с 20%“ не е добра цел.
 • Таргет персона – важна е, тъй като по различен начин се пише за B2B и B2C.
 • Проучване – проучват се темите, конкурентите, съществуващото съдържание.
 • Ресурсите – необходимо е да се препотвърдят. Те са били потвърдени преди целеполагането и на този етап се препотвърждават.
 • Календар – изготвя се за минимум 6 месеца с различен тип съдържание.
 • Регулярност – колко често пишем и колко време ни отнема да се класираме, както и на конкурентите ни.
 • Оптимизация – ако се колебаете какво съдържание е необходимо да създадете, за да се класира – просто разгледайте какво предлага SERP-а
 • Измерване – обичайно е на месечна и тримесечна база.

Как се решава проблема с ресурсите?

Сред изброените проблеми, този с ресурсите е най-голям. Няма как топ специалисти да пишат всичко, тъй като са и много високо платени. По-тази причина те се разделят в следните 3 категории:

Осигуряване на ресурси

 • Слаба продуктова експертиза е необходима за базовото знание, обяснение на понятия, може да се използва и AI, но само, ако има човек, който да редактира създаденото с него.
  • източник – Jasper, Copy.ai, Jarvis
  • предимства – евтино и бързо е
  • недостатъци – редакцията от човек може да отнеме неразумно много време
 • Средна комплексна продуктова експертиза е на следващо ниво. Имат положителен опит, като се обръщат към експерти в LinkedIn, утвърдени блогъри и др.
  • източници – ентусиасти в LinkedIn, Medium, блогъри
  • предимства – задоволително разбиране на материята и достъпни цени.
  • недостатъци – несигурен дългосрочен източник, незадълбочено познаване на продукта – блогърът може във всеки един момент да прекъсне участието си, както и не познава продукта, както неговите собственици.
 • Висока сложност на продуктова експертиза – за добро класиране е нужно да има високо експертно съдържание.
  • източници – тясно специализирани developer advocates или специализирани копирайтинг агенции.
  • предимства – много високо качество на съдържанието.
  • недостатъци – много висока цена – за 1 статия може да е 5 цифрена сума.

Извън всичко това има още доста времеемки процеси, които агенцията изпълнява. Сред тях са продуктов on-boarding, onboarding на маркетинговия календар, какъв е продуктовият roadmap, има доста комуникация със създателите на съдържание и нейното валидиране от собственика. Времемка е и административната част – договори, NDA, плащане.

За финал дамите споделиха следния извод, до който са достигнали във времето: „Успехът на такъв SEO проект в повече въпрос на бизнес решения, отколкото на SEO такива!“

Beyond the SEO Content in the times of E-A-T & Helpful content

Лекцията на Пламен е с фокус върху синергията между съдържанието, бизнес целите и алгоритмите на Google. В своите уводни думи, той се представи, както и изброи темите, които ще обхване лекцията му:

Съвременното уеб съдържание

Какво търсят хората в нета? В интернет хората търсят информация или решение на свой проблем или отговор на въпрос. Историята помни няколко отлива от Google, в полза на определени общности.

Стойността има все по-голямо значение за хората и търсачките

Всички ползваме интернет и е досадно при запитване да получаваме все едни и същи резултати в топа на SERP-а. Още повече, ако и петте резултата в топа казват едно и също не получаваме добавена стойност. Логичната реакция е да я потърсим в някоя общност от хора.

Все по-голямо значение и за Google и за хората има стойността, която дават резултатите, както и E-A-T – тяхната експертиза, авторитет и достоверност, което ясно си пролича по време на пандемията Когато всички търсихме наистина достоверна информация.

Еволюция на ъпдейтите на Google

Ето и схема тип пътна карта или времева ос, на която можете да видите как еволюират ъпдейтите на Google, за да ни се предостави качествено и стойностно съдържание в топа на SERP-а:

Първият официален алгоритмичен ъпдейт на Google е пуснат през 2003 г. под името Бостън. Преди него е имало няколко неофициални, след него няколко непотвърдени. В края на 2003 г. е ъпдейтът Флорида. През 2004 г. е големият ъпдейт Big Daddy и почти всеки месец има алгоритмични ъпдейти.

Персонализираното търсене стартира през 2005 г. А на схемата по-долу можете да видите и как еволюира Google Search: AdWords стартира през 2000 г., можете да видите кога стартира търсенето по изображения, продукти и т.н.

Защо Google пускат ъпдейти?

Google не пускат ъпдейти, за прецакват SEO-тата, а за да предоставят максимално точно, коректно и проверено донякъде съдържание за полезност. В тази насока са и ъпдейтите, които бяха пуснали през 2022 г. в т.ч. и т.нар. Helpful Content Update.

Какво е авторитет и защо е важен за класирането в Google?

Според речниковото значение – авторитет е силата на влияем или да ръководим мисли, мнения или поведение. По-долу виждате и мнението на Danny Sullivan, който потвърждава, че E-A-T факторите не класически ранкинг фактор, който технически може да бъде измерен, но имат влияние при определяне на качеството на съдържанието..

Може да се обобщи, че за дадено потребителско търсене, Google предоставя резултати със съдържание, което е полезно, от авторитетен източник и достоверно. Допълнителна тежест дават т.нар. citations – ако създавате добро съдържание – ще Ви цитират.

Ето как изглежда фунията на потребителското намерение. В началото потребителят не знае какво търси. След това започва да има някаква идея, минава през обмисляне, за да стигне до решение, за да стигнат до момента, в който да търсят оригинални идеи.

Респективно, съвременните брандове изготвят своята стратегия, като структурират семантичното ядро в съответствие с отделните стадии на тази фуния:

 • Фаза на информиране;
 • Намиране на решение за проблема;
 • Оценка
 • Действие

Стратегията за съдържание за съвременните брандове

 • Създайте съдържание, свързано с потребителското намерение / търсене, което дава стойност;
 • Създайте ясна тематична клъстеризация;
 • Покрийте пропуските в съдържанието, напр. ако при Вас липсва нещо, което потребителите търсят или конкурентите вече са написали и от това имат предимство;
 • Обогатете съдържанието с релевантна семантика;
 • Създайте т.нар. SME – Subject Matter Exerts – експерти, които познават материята, да създадете авторитет око тях и около бранда;
 • Стремете към добри резултати и rich snippet-и;
 • Да изградите вътрешни връзки;
 • Правете линкбилдинг и цитати;
 • Промотирайте съдържанието си в социалните мрежи, имейли, вътрешно в компанията и други канали;
 • Поддържайте синергията между съдържанието и бизнес целите;
 • Създавайте устойчивост;

Бизнес цели и KPI

Как да определим ясни измерители, за да проследяваме как изпълняваме стратегията?

 • Дефинирайте ясни метрики – KPIs и OKRs
 • Измервайте директните конверсии
 • Измервайте асистираните конверсии – много бизнеси използват модела last click attribution и не измерват приноса на съдържането и SEO, а хората влизат, проучват, правят сравнение с другите брандове и чак тогава се връщат да купят – особено за B2B бизнеси.
 • Внедрете свой attribution model – не е толкова сложо и трудно, има регица готови модели, които могат да бъдат къстамизирани, има и софтуер. Така ще можете най-точно да измерите как Вашия труд допринася за постигането на бизнес целите, не само при last clock attribution model.
 • Изгрдете устойчив процес с чиста и ясна комуникация между звената;

Каква е стратегията в Acronis в последните няколко години?

 • дефинират user персони, тъй като имат огромно количество продукти, които са подходящи за различен типаж клиенти – и B2B и B2C. Този процес е съвместен с маркетинга и Product owners.
 • изграждат тематична клъстеризация и семантично ядро;
 • одит на съдържанието и анализ на пропуските – тъй като компанията е стара, създавано е много съдържание и на различни езици;
 • Имплементация на динамични структурирани данни, за да се разшири бсега в резултатите в търсачките;
 • Изграждат авторитет около своите SMEs;
 • Трансформират блога в content hub, тъй като при user персоните има технически лиса на високо ниво, както и обикновени потребители, които търсят как да си решат конкретен проблем;
 • Подобряват четимостта – вкарват повече визуални елементи, видеа, инфографики, кратки параграфи;
 • Пренаписват много от статиите блога, като ги трансформират в evergreen guides;
 • Създаване на съдържание на други езици (над 10 бр.) – всяка създадена статия на английски се написва и за другите езици, с допълнителни оценки на ентитита и семантично ядро.
 • Създаденото съдържание не се използва само за SEO, но и за маркетинга, рекламните отдели, PR и други, тъй като се поднася, като съдържание с много висока стойност;

Как успешно да приложите стратегията – идват трудни времена

Написването на стратегията е лесно, в сравнение с нейното прилагане. Пламен е подготвил своите препоръки как по-леко да минете през този труден период на реализация.

Той сподели, че много повече време е прекарал в срещи и говорена, убеждаване, че това, което изисква, като усилия е добре обмислено и ще доведе до резултат. Препоръчва и изграждането на тесни връзки с други отдели, особено програмистите.

Добър подход е на кратки периоди да се демонстрира прогреса, който е в резултат на изпълнени етапи от стратегията.

Поради наближаващия край на предвиденото време, Пламен мина набързо през останалите слайдове, като разказа и за реални примери.

Статия, която е носила много стойност години наред, започва да пада. Преоценяат я, пренаписват я, правят я хубав и пълноценен guide и бързо започва да получава доста по-голям трафик. За няма и седмица се ранква в САЩ за над 2500 думи:

Още няколко примера за растеж, както и измерени конверсии – директни и асистирани:

Създават изцяло ново ентити в Google. До този момент – Google не прави разлика между „cyber security“ и „cyber protection“. След това outrank-ват Kasperski по cyber protection:

И за финал ценни изводи и препоръки директно от бойното поле:

Следва продължение …