Защо заглавията са важни за класиране на сайта Ви в Google (SEO – headings – H1, H2, H3…)?

Създаването на сайтове в интернет расте с бясна сила. Създаването на удобни и лесни за работа платформи (CMS – като WordPress) развързва ръцете на мнозина и през клавиатурата пренасят за четене своите мисли, емоции и постижения.

Тъй като мнозина от сайтовете са на непрофесионалисти, те нямат представа за някои простички правила, хитринки или да ползваме утвърденото „tips & tricks“, които могат да ускорят класирането им на по-високи позиции в Google.

Тази статия отново е за непрофесионалисти, тъй като Pro-тата си ги знаят тези детайли 🙂 И искрено се надявам да помогне на начинаещите или напреднали ентусиасти да видят плодовете на труда си в своя сайт на по-предни позиции в търсачката – за повече органичен трафик и посещения.

Заглавията-са-важни-за-класиране-на-сайта-Ви-в-Google-SEO-headings-H1-H2-H3

Какво е заглавие – Heading с HTML таг H1, H2, H3?

Всяка пишеща душа си спомня уроците по български език – как следва да бъде структуриран даден текст:

  • Да има заглавие;
  • Да има въведение
  • Да има тяло, същинска част;
  • Да има заключение;

Заглавието, както в тази статия е: „Защо заглавията са важни за класиране на сайта Ви в Google (SEO – headings – H1, H2, H3…)?“ – дава идея за какво е статията. А в тялото, същинската част – обичайно има няколко подтеми, които разделяме с подзаглавия, какво в случая сме в първата под тема: „Какво е заглавие – Heading с таг H1, H2, H3?“

За обичайните пишещи (не Pro) е достатъчно – „заглавието да е най-отгоре“ и с по-големи букви. Всеки знае, че това е заглавие. Но когато бота на Google обхожда сайта – той не чете, като нас, а вижда друг машинен език, код.

За да видите какво вижда бота – кликнете на сайта с десен бутон на мишката и изберете от опциите най-долу „Преглед на изходния код“:

Как да видим изходния код на страницата

Ще видите поредица от символи по редове, а ако ползвате WordPress – подобно на това:

Как изглежда кода на страницата – това, което четат машините и ботовете

Красотата, която творим визуално, за да бъде сайтът ни красив и четим – изглежда съвсем различно, като код – това, което четат машините, в частност и Google bot, за да оцени сайта и да го да го класира в Google – в резултатите от дадено търсене.

Ето пример за такова класиране по въведена фраза за търсене „най-добрият дамски смарт часовник“:

Да се върнем на заглавията!

Както споменах – освен заглавието на статията, което обичайно е в самото начало, в текста има подтеми, които са отделени с т.нар. подзаглавия, например:

Както е видно с по-голям шрифт се открояват подзаглавията, а под тях с по-ситен шрифт е самият текст от публикацията.

Как да добавите заглавия и подзаглавия в WordPress?

Ако използвате блокове в WordPress – има блок за заглавие, а от него можете да избирате дали да е H1, H2, H3, т.е. да създавате йерархия

За първото заглавие е избран тага „H2“ – то е по-значимо и визуално е по-голямо. В йерархията под него – подзаглавията в този раздел ще са с таг H3, както следва:

Добавете Table of contents или „Съдържание“ към публикацията

Използването на „Table of contents“ или съдържание на публикацията създава удобство както за ориентиране в съдържанието на статията, така и за навигиране през статията, особено, ако текстът е дълъг.

За да създадете таблица на съдържанието можете да използвате плъгин. В някои теми за WordPress има вградени такива, в други няма и е необходимо да изтеглите и активирате.

А ето как изглежда съдържанието с видима йерархия на подзаглавията. Подзаглавията с номерация 1, 2, 3 са с таг H2. А подзаглавията малко навътре с по-ситен шрифт са с таг за H3, още по-навътре H4. Как точно ще изглежда тази таблица / списък е въпрос на дизайн и интерфейс.

Ето пример за съдържание или „table of contents“ от друг сайт с друга тема и плъгин за целта. Въпреки различния дизайн, йерархията отново е видима и разграничима:

Тук няма толкова голяма дълбочина – виждаме само заглавия с тагове H2 и H3. Каква да бъде дълбочината преценявате Вие.

Добавете в заглавията и подзаглавията ключови думи, по които целите класиране в Google

Заглавията и подзаглавията са стратегически елемент за класиране в Google, затова е целесъобразно да се използват максимално фокусирано. Търсачките като Google използват заглавията, за да обхождат бързо дадена страница и да определят как да класират съдържанието ѝ. 

По тази причина в заглавията е уместно да участват ключовите думи, по които желаете дадена страница да се класира в SERP-a на Google. Добра практика е подзаглавията да бъдат най-често задаваните въпроси по дадена тема. Можете да ги видите, като подсказки в Google.

Разбира се – тук вече опираме до съдържанието на дадена статия. То следва да представя идеята на автора, а не сляпо да следва подсказки в Google или какво търсят хората, но винаги е добра идея да се огледа и проучи – какво търсят хората.

За целта можете просто да изпишете в полето за търсене и ще видите подсказките (освен, ако не сте изключили опцията:

Или пък да ползвате API-то на Google за подсказки. След като заредите линка в браузера си – в края му има „q=“ – след знака за равно (=) изпишете това, което търсите:

Има малка разлика между двата списъка, но в общи линии се припокриват. В тази тема фокусът е върху заглавията, затова няма да влизам в повече детайли на тема „оптимизиране на съдържание“. Ако Ви е интересно да научите повече – можете да прегледате публикацията:

Давайте линк и към подзаглавията

Когато желаете да дадете линк не към цяла публикация, а към конкретен раздел от нея, можете да го направите, като използвате подзаглавията. С генерирането на Table of contents или „Съдържание“ – на всяко подзаглавие се добавя HTML anchor, за да се превърне в линк.

Ето пример с подзаглавие от друга публикация, към което давам директен линк – препратката не води към началото на статията, а към избрания пасаж: Използвайте заглавия и подзаглавия, за да се класирате успешно в Google.

Можете и ръчно да създадете уникален линк за всяко заглавие без да добавяте „Table of contents“ като влезете в редакция на статията, кликнете върху заглавието и в дясно в настройките на блока изберете най-долу „допълнителни:

Какви са основните грешки по отношение на заглавията за класиране на сайта в Google (SEO)?

Ентусиастите непрофесионалисти визуално правят текста удобен и четим за хората, но неглижират бота на Google и не му поднасят информацията структурирана правилно, за да се класира по-напред в SERP-a.

Използване на таг „strong“ или просто параграф с по-голям шрифт вместо таговете за заглавия H1, H2, H3…

Най-често срещаната грешка е подзаглавието да се открои, като се използва „болдване“ или увеличаване на размера на шрифта. Да визуално на монитора ще се вижда откроен текст, но за Google в структурата няма подзаглавие.

По ваше желание и дизайнерски импулс не е проблем подзаглавието да е болднато, но задължително добавете и heading tag – релевантен на йерархията, както показахме по-горе.

Липсващо заглавие с таг H1

Сред грешките е да липсва заглавие, дефинирано с тага H1. Визуално има текст най-горе, който играе ролята на заглавие за четящия, но той не е обозначен с тага H1 и бота на Google няма да разбере, че това е заглавие.

На страницата следва да има само едно заглавие с тага H1, а подзаглавията могат и е желателно да са повече със съответната йерархия.

Темата за заглавията е част от темата за on-page оптимизацията на страницата. Ако Ви е интересно да научите повече за SEO оптимизирането на съдържание – можете да прегледате следната публикация: