Как да пишем SEO заглавия (Title Tags), които ранкват в Google с висок CTR?

SEO заглавията са важен инструмент за класиране в търсачките, постигане на висок CTR с повече конверсии или трафик към сайта. Когато потребител разглежда предложенията в SERP-а, някои заглавия са по-харесвани и предпочитани пред конкурентните.

В публикацията ще разгледаме какво е SEO заглавие (Title Tag), популярно и като мета заглавие, както и как да пишем заглавя, които ранкват в Google – добри практики и препоръки, базирани на тестове от професионалисти.

Какво е SEO (мета) заглавие (Title Tag)?

SEO заглавието е HTML елемент, който указва заглавието на дадена уеб страница. Вижда се в резултатите от търсачките, в публикациите в социалните медии и в разделите на браузъра. Ето как изглежда в SERP-а на Google:

А ето и как мета заглавието (Title Tag) се вижда горе в шапките или главите на отворените раздели на браузъра:

А ето и пример как изглежда заглавието при публикуване на страницата или статията в социална мрежа – в случая Facebook (ограденото в оранжево под картинката).

Каква е разликата между Title Tag и H1 (Heading)?

За начинаещите, които ползват WordPress, може да е объркващо – защо има и Title Tag, популярно, като SEO заглавие, тъй като излиза в SERP-а и H1 Heading, което се вижда в самата публикация на сайта.

Title Tag дефинира заглавието на HTML документа. Изисква се за всеки HTML документ, но е допустимо да липсва в HTML5 документ – и без него той е валиден. Поставя се в <head> контейнера:

Елементът <head>, в който се поставя Title Tag-ът се влага се между таговете <html> и <body>. Head частта е контейнер за метаданни, т.е. данни за данните (за HTML документа). „Мета“ е префикс, заимстван от старогръцкия език (μετά) и означава „след/отвъд“ (видимото).

Действително HTML метаданните не се показват на екрана на потребителя. Те дават допълнителна информация – дефинират заглавието на HTML документа, набора от знаци, стилове, връзки, скриптове и други.

За разлика от Title Tag, заглавията и подзаглавията с тагове H1 – H6 са блок елементи и могат да се показват само в <body> елемента след <head> частта. Елементът <body> съдържа цялото съдържание на HTML документa, в т.ч. текст, хипервръзки, изображения, таблици, списъци и т.н.

Заглавията и подзаглавията с тагове H1 – H6 дефинират структурата на документа, формират йерархия и помагат на търсачките да разберат за какво е страницата, за да я индексират и да се класира добре.

Често срещана грешка е, вместо H1 – H6 елементи за открояване на заглавията, да се използва форматиране, като bold (почерняне), курсив (наклонен текст), подчертаване, по-голям размер и други.

Така направеното форматиране помага на хората да преминат през съдържанието с лекота, но не дава яснота на търсачките за какво е документа, каква е неговата структура и кое е същественото, за да бъде индексиран и да ранква по-добре.

В заключение относно SEO заглавието (Title Tag) и заглавията и подзаглавията (H1 – H6) – и двата вида заглавия имат своето място и тежест:

 • Title Tag-ът в метаданните в <head> частта, която не е видима за потребителите, но се чете от търсачките. Ние виждаме SEO заглавието в SERP-а, в шапката на разделите на браузъра и при споделяне на публикацията.
 • H1 – H6 блок елементите в <body> частта, които са видими и на екрана за четящите хора и дефинират структурата на публикацията и същественото в нея.

Как да пишем мета заглавия, които ранкват в Google и конвертират?

Има фактори, които въздействат и подтикват преглеждащите резултатите от търсенето да предпочетат един пред останалите. Нека започнем с петте фактора за по-висок CTR.

5 фактора за по-висок CTR

CTR е абревиатура от фразата Click Through Rate със значение „честота на кликване“. Измерва съотношението на броя кликвания и броя импресии на даден резултат (линк – статия, продукт), като показва ангажираността на потребителите:

CTR = (Кликвания / Импресии) x 100

С други думи – колко пъти Вашият линк (статия, продукт) се е появил в резултатите на търсачките и колко пъти някой е предпочел да кликне върху него, а не на конкурентните резултати.

В SERP-а Вашият линк се вижда със зададените от Вас мета данни – мета заглавие (SEO заглавие или Title tag), мета описание, снипет … В тази статия се фокусираме върху заглавието и как да го напишете така, че да провокирате потребителите да изберат Вашия продукт / статия.

На изображението по-горе виждате 5 фактора, които доказано влияят на CTR още от избора на мета заглавие за Вашия продукт или статия:

 • Бранд (Brand)- добавяне на името на Вашия бранд към мета заглавието;
 • Актуалност (Recentness) – добавяне на месец и година към заглавието, за да потвърдите, че съдържанието е актуално към момента;
 • Време (Velocity) –
 • Икономия (Economy)
 • Количество (Amount)

Те въздействат на потребителя със стойността, която добавят към името на статията / продукта, поради което той е предпочетен пред конкурентните резултати.

Бранд в мета заглавието за по-висок CTR

Добавянето на бранда към мета заглавието може да наклони везните към избор на Вашия продукт, особено, ако брандът Ви е вече утвърден и силен. Потребителите биха предпочели продукт, статия или препоръки от утвърден източник, вместо от непознат или случаен.

Утвърдена практика е брандът да се добавя в края на мета заглавието, като се отделя с разделител, например „тире“. Ето примери на мета заглавия (SEO заглавия) с добавен бранд:

Можете да създадете правило за добавяне на бранда Ви с разделител в края на всяко мета заглавие или за група мета заглавия.

Дори и в самото начало брандът Ви да не е толкова познат, ако работите за неговото утвърждаване, появата му SERP-а ще е в подкрепа на тази цел.

Месец и година в мета заглавието

Добавянето на месец и година в мета заглавието формира впечатление, че информацията в публикацията е актуална. По-вероятно е разглеждайки SERP-а с множество резултати потребителят да предпочете този, който е най-актуален.

За да не променяте мета заглавията на ръка всеки месец, можете да автоматизирате този процес, но разбира се е важно и да се грижите и предоставената информация да е актуална. Ако сайтът Ви е на WordPress, такава опция е добавена към SEO плъгина.

Количество / брой в мета за заглавието

Добавянето на числа, брой, количество в мета заглавието често пъти повишава CTR-а. Ето и примери:

 • 85 идеи за сватба през пролетта
 • 100 идеи за дизайн на детска стая
 • 70+ пожелания за рожден ден

Време – подсказки за бързина и пестене на време

Времето е сред най-ценните и невъзвратими ресурси. Да подскажете в мета заглавието как нещо да стане бързо или как със своите съвети и идеи ще спестите време е фактор, който влияе на CTR. Ето и примери:

 • Как да завържете вратовръзка за 30 секунди?
 • Как да заспим бързо за 10, 60 или 120 секунди?
 • Лесни бомби с горещ шоколад (ВИДЕО)
 • Как бързо и лесно да сгъвате дрехите си?

Икономия – отстъпки и намаления в заглавието

Ако офертата Ви е много добра, цената е ниска, изгодна и предлагате отстъпки, можете да акцентирате на това още в заглавието. изгодните сделки са магнит за потребителите и подтикват към клик. Ето и примери:

 • 50€ – евтини полети в Европа през 2022 г
 • Тениски за 1 евро за мъже, жени и деца
 • 75% отстъпка за втори чифт обувки
 • Безплатен календар при покупка на книга

Добавете [скоби], ако е уместно

Добавянето на квадратни скоби в заглавието – привлича вниманието и го откроява от конкурентни заглавия. В скобите можете да поставите важно уточнение, което Ви отличава и Ви два предимство.

Според проучване на HubSpot, заглавията със скоби имат по-висок CTR от тези без. Ето и примери какво можете да откроите в скобите:

 • [Безплатен шаблон]
 • [Безплатен печат]
 • [Проучване]
 • [Калкулатор]

Използвайте нечетни числа

Според проучване на Content Marketing Insitute, заглавията с нечетни числа са предпочитани от потребителите и имат 20% по-висок CTR от тези с четни и изглеждат по-реални и не нагласени.

Тази препоръката обаче може да се прилага за заглавия, когато е уместна. Няма да е подходяща за заглавието „100-те най-добри места за посещение през 2022 г.“, както и в случаи, в които се работи с конкретни точни данни. Ето и примери:

 • 31 идеи за игра на плажа
 • 27 забавни идеи за парти

Използвайте тире за разделител, а не „pipe“

За разделители обичайно се използват символи, които визуално отделят текстови пасажи. Проучване на Semrush потвърждава, че заглавията, в които са използвани тирета са по-успешни от тези, в които са предпочетени вертикалните черти (pipe):

SEO трикове за писане на мета заглавие

Има и SEO препоръки, които могат да се приложат за писането на заглавия с цел по-добро класиране на дадена публикация в резултатите на търсачките. Ето някои от тях:

Поставете ключовата дума в началото на заглавието

От SEO гл.т. е уместно да позиционирате ключовата дима, по която целите добро класиране в търсачките – в началото на заглавието. Проучване на Ahrefs потвърждава, че за да се класира по-високо дадена публикация, то в заглавието следва да присъства ключовата дума или фраза.

Еднакви или различни Title tag и H1 Heading?

Както коментирахме в началото на публикацията, заглавието, което се вижда в SERP-а може да е различно от това, което потребителят ще види, след като кликне на линка и отвори публикацията.

Ако има разлика между двете заглавия, четящият може да се смути, да предположи, че е допуснал грешка и да се върне в резултатите на търсачката. По тази причина е препоръчително двете заглавия да са максимално близки, като съдържание. Примери:

 • Title tag (SEO или мета заглавие в SERP-а): Най-добрият смарт часовник през 2022 г. – divna Tech
 • H1 Heading (Заглавие в публикацията на сайта): Най-добрият смарт часовник през 2022 г.

От друга страна, с използването на различни Title tag и H1 Heading можете да обхванете повече ключови думи. Кой вариант работи по-добре за Вас – най-добре тествайте лично.

Прегледайте топ заглавията в SERP-а

Проучете какви заглавия ранкват в SERP-а по желаната ключова фраза или дума. Вземете пример от водещите конкуренти и се опитайте да предложите заглавие, което дава повече стойност.

Използвайте кратки заглавия до 60 знака (78 за мобилен)

Според проучване на ZippyGoogle по-често пренаписва заглавията, които са с дължина над 60 знака. Можете да проверите как ще изглежда заглавието на дадена публикация в SERP-а чрез този инструмент.

За мобилна версия се показват до 78 символа. Ако по-голямата част то трафика Ви е през телефон – можете да се съобразите с тази дължина, като оставите важното в първите 60 символа, за да са видими и на декстоп.

Тествайте различни варианти на заглавия

Тествайте различни варианти на заглавия. Понякога малка промяна води до големи резултати в класирането и CTR.

Заключение

В заключение – пишете заглавия за хора, които дават отговор на дадено търсене, които са конкретни, кратки и дават добавена стойност, за да бъдат предпочетени. Акцентирайте над актуалността на информацията и добавете своя бранд, ако развивате такъв.