Най-доброто от SEO Практика през 2020 г. – интересни статии, ресурси и инструменти

Групата SEO Практика е създадена на 30 март 2020 г. от познатите ни и обичани – Димо и George_G за споделяне на опит, взаимопомощ и коментиране на добри SEO практики на малко по-високо ниво над базовото, което за напредналите е скучно.

В SEO общността се присъединяват успешни професионалисти утвърдени на международни пазари с идеята тя да не бъде ограничена само до местния пазар, както и да не бъде поредната група за обяви и реклама на агенции.

Споделените интересни и полезни ресурси, практики, дискусии и инструменти събирам по години в блога, за да бъдат лесно намираеми и достъпни.

Сдържание

Нужни ли са html карти в сайта? – 30.03.2020

Според отговорите на Джон Мюлер не. Действително ако сайтът няма добра вътрешна структура html картата няма да помогне и според мен.

Видовете линк билдинг 2020 (руски език) – 30.03.2020

В това интервю Дмитрий Сохач доста добре обхваща видовете линк билдинг 2020 (руски език):

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/521487668792445/

Защо още една SEO група? – 30.03.2020

Първите 20 са вече факт и като гледам качеството на хората уау. Ако решите и да пишете повече дори не ни трябват 🙂 Добре дошли на всички и се надявам да сме си полезни взаимно.

Защо още една SEO група?

 • Дискутиране на SEO теми с леко по-високо ниво от базовото, което предполагам е скучно на всички.
 • Ограничаване на рекламната дейност и повече текст по същество.
 • Тук виждам и доста хора, които се трудят на външни пазари по свои или чужди проекти. Предполагам това ще ни извади от строгото ограничаване до българския пазар, който е основен за другите групи, а за някои е напълно безинтересен.

Накратко дано това да е група извън рекламата на SEO агенции или привързана към такива. Група с повече дискусии по същество от практици. Пределно ми е ясно, че всеки отначало ще се пази, но нека да видим как ще потръгнат нещата. Може да я направим и затворена като станат повече хората. Ще го издискутираме по-късно.

С някои от вас вече имаме опит с подобно общуване в Телеграм и виждаме каква е взаимната полза от споделянето на работещи техники, дано и тук да стане така. Това до голяма степен зависи доколко всеки ще реши да даде. Ако стане, стане, ако не здрави да сме.

Нека приветстваме новите ни членове:

 • Borislav Arapchev
 • Огнян Младенов
 • Васил Тошков
 • Petya Mladenova
 • Дани Деянова
 • Grigor Pavlov
 • Борислав Кирилов
 • Методи Дързев
 • Rosen Stefanov
 • Nikola Minkov
 • Panayotis Kontogiannis
 • Албена Александрова
 • Tsvetan Vuchkov
 • Galin Stefanov
 • Dragomir Zhelev
 • Angelina Ivanova
 • Julika Novkova
 • Pshemislav Kaspshik
 • George G

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/522148385393040/

Имате ли пакет услуги за сайтове създадени със сайт билдъри?

Имате ли пакет услуги за сайтове създадени със сайт стоители?

Услуга тип миграция също е вариант, но не е за предпочитане.

Т.е. знаеш какви са ограниченията:

 • няма пипане по кода;
 • не винаги има документация;
 • не винаги може да добавяш собствен код;
 • не винаги създаването на собствен блок е оправдано финансово.

Знаеш какви са плюсовете за клиента:

 • бързо;
 • лесно;
 • без програмиране;
 • без администриране на хостинг.

и приемаш да правиш SEO с контент, метатагове, тагове, линкбилдинг, рич линкове, препоръки за свързани кампании.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/522522775355601/

SEO триковете на Славчо Панов (интервю) – 26.04.2020

Отдавна следя сайтовете на Слави, защото той е един от най-константните в топа на Гугъл за своите си неща. Търсачката сменя алгоритми, предписания, нещата му стоят като заковани в челото.

Вчера го хванах в подходящо настроение да отговори на няколко прости въпроса и той изненадващо се съгласи. Може би ще ви е интересно това импровизирано Фейсбук интервю. Давам всичко в суров вид, не бъдете много критични – не искам да коригирам нарочно.

ДБ: Дай ми 5-те най-важни неща вътре в сайта, които са задължителни за добро класиране? Нека се спрем на типичния сайт, представящ услуга като твоя, без да отиваме в леко по-различните големи сайтове – магазини, медии и т.н.

Славчо Панов:

1. Силни и релевантни линкове, с правилни анкъри

2. Страхотно съдържание, даващо отговори, решаващо проблеми. Много е важно как е написано. Ако е прекалено абстрактно, може да изиграе лоша шега и въобще ботовете да не разберат каква е темата. Друг проблем е прекаляването с ключовите думи, ако това се случи Google просто не позволява да се класира тази страница напред.

3. Правилни тайтъл тагове

4. Правилна структура и вътрешно налинкване, с правилни анкъри

5. Техническо SEO – тук не мога да кажа кое тежи повече, примерно каноникълите са доста важни. Структурираните данни може би не са чак толкова силни като ранкинг фактор, защото и без тях си бяхме в топа. Миналата седмица ги пооправихме. Преди това имаше малко и бяха сгрешени, но ни помръзваше да ги фикснем, както казах и без тях си вървеше идеално.

6. Мисля че трябва да се спомене още един фактор – авторството. Става дума за това, че ако автора на даден материал е доказан спец по темата, по която пише (според Гугъл), то това силно може да повлияе в положителна посока. Така улесняваме Гугъл да показва напред по-сигурни, експертни писания и им има много по-голямо доверие пред тези с неизвестен автор или без автор.

7. Според мен и въз основа на нашия сайт, бързината също е добър ранкинг фактор. Не случайно му отделиха специално място в конзолата. Ако забелязвате, в топа много рядко се появяват бавни сайтове.

ДБ: А същите 5 най-важни неща за външно SEО? Като бих искал ако може да засегнеш и кой тип външна връзка работи най-добре според теб?

Славчо Панов:

1. Външни линкове от силни и релевантни източници, с правилни анкър текстове. Да не се прекалява с екзакт мача. Имам едно видео в Клокси по темата, което е супер актуално и до днес – не ме гледайте, само ме слушайте.

2. Малко брандинг, като част от off-site оптимизацията. Знам, че някои колеги ще кажат, че това не ни е работа, но не съм съгласен. Една публикация в чужд сайт, освен стандартния линк, би могла да има и още няколко цели – брандинг, PR… (публикация по темата: https://pravatami.bg/blog/kak-seo-branding-i-pr-rabotyat-zaedno )

3. Силно разнообразен линк профил. Линкове от всякакви сайтове – медии, блогове, фирмени, магазини, форуми, директории, каталози (не прекалявайте с последните 2), някакви други хитри и интересни, социални мрежи, линкове от изображения с анкър и без анкър текст, тук искам да включа и сайтове с различни разширения, както и линкове с различни релации – dofollow, nofollow, ugc и т.н…

4. Силни и трудни за вземане линкове. Това си е съвсем нормално. Гугъл вижда, че в една ниша първенците имат подобни линк профили, в които има едно ядро от повтарящи се линкове (от едни и същи места). И ако някой успее да го наруши това и да вземе малко силни връзки от места, дето другите не са успели – бинго!

5. Цитирания без линкове, споменавания на бранда, както и на автора – работят и дори ги засичат някои инструменти (имам предвид споменавания на домейна, без линк).

Разбира се, че dofollow линковете си остават най-силни, но има неписани правила къде и защо да бъде поставен даден линк, за да има най-силна тежест. Около него трябва да бъдат разхвърляни релевантни ключови думи. Има една много яка статия или на backlinko или на ahrefs по темата, сигурен съм че ти я знаеш, дори я беше препоръчал някъде.

ДБ: Сега следва един привидно антибизнес въпрос, но мисля, че няма да ти навреди.

Въпрос №3. Мислиш ли, че има безопасен външен линк билдинг, който неспециалист сам може да си прави и би ли препоръчал такъв? Все пак много бизнеси на старта си нямат бюджет за SEO агенция, а трябва да започнат да печелят пари някак. Какво би ги посъветвал?

Славчо Панов: Oтносно това, дали смятам, че има безопасен външен линк билдинг, който неспециалист сам може да си прави:

През годините съм виждал какво ли не и в крайна сметка линк билдинг правен от клиента е с 99% риск за съсипване на сайта (респективно и на бизнеса).

Някои в началото постигат някакви резултати, надъхват се, но в крайна сметка след някакъв период от няколко месеца или година сайта дърпа назад наказан леко или по-силно.

Виждал съм и толкова зле сайтове, за които е много по-лесно да се стартира бизнеса и брандинга наново, отколкото да се оправя.

А относно моя съвет за липсата на бюджет в началото, всъщност имам 2 съвета:

1. Не стартирайте бизнес, ако не предвидите бюджет за SEO и/или реклама.

2. Ако все пак сте почнали, но нямате бюджет за SEO и реклама, то наблегнете силно на полезното съдържание и градене на общност, на която да давате голяма добавена стойност, както прави Христо Стоянов.

С течение на времето, ако го правите добре, се получава така, че хем събирате общност от верни фенове и потенциални клиенти, хем доброто съдържание изгражда натурални линкове (не винаги силни, но е добро начало). Не си мислете, че това със съдържанието е лесно – много е трудно!

Мисля бяха откровени отговори и ще намерите по нещо полезно за себе си.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/540268623581016/

Интервю с Григор Павлов – 02.05.2020

Има един не толкова публичен SEO специалист – Grigor Pavlov, който аз изключително много уважавам. Той се труди успешно на много пазари, не само в България и постига завидни успехи. Днес и двамата намерихме време да разменим няколко думи за SEO, които може би ще са ви интересни. Ето ги и тях:

Димо: Григор, разкажи малко повече за себе си? С какво се занимаваш, от кога се занимаваш, как да те открият хората?

Григор: Основно се занимавам със SEO и изработка на сайтове. В бранша съм от около 12 години, като преди това (2004-2005 г.) правих сайтове на flash и action script 3. За тогавашните времена Flash-a беше Wow. После след едно запитване от приятел „Искам сайта ми да е на първо място в Google“ започнах да навлизам и в SEO.

Имам добър екип от 8 човека сега, работим с Drupal CMS, понякога и с WordPress, не защото ни харесва като CMS, а защото клиентите я предпочитат. Дейността ни е в България, няколко проекта за UK/USA и доста повече клиенти в Югоизточна Азия.

Относно това как да ме открият хората, винаги могат да се свържат с мен през сайта ни https://seo-webdesign.bg/ или през фейсбук / телефонен разговор.

Димо: Я, това е интересно. Мисля малко български SEO агенции работят на азиатските пазари. Има ли разлики със запада или SEO си е SEO навсякъде?

Григор: Ами разликата е, че там всичко се случва бързо. Или поне така желаят клиентите, при тях всичко е, както обичат да казват pace, pace, pace. И когато се поема SEO проект ни отнема време да обясним защо и как нещата не могат да се случат бързо. Разбира се за тези които могат да си го позволят може да се забързат.

Относно това как се движат проектите не мисля, че има голяма разлика, алгоритмите си работят горе-долу еднакво в зависимост от нишата. Тук изключваме България, където все още не са добавени някои от факторите, които оказват голямо влияние на по-големите пазари. Общо взето не сме им интересни и не се занимават с нас.

Димо: Кои фактори липсват в България и ги има другаде?

Григор: О много са. Може би основния проблем е езикът, както всички знаем българският е специфичен и всичко свързано с NLP (Natural Processing Language) автоматично отпада или не работи както трябва.

В този ред на мисли това е пряко свързано и с E-A-T и YMYL, т.е. и тази част не е изчистена за България.

Димо: Разбирам. Опиши ми за теб идеалния клиент / сайт, който ще ти бъде лесно да му направиш външно SEO. Тук индиректно те питам как преценяваш он-сайт нещата и кои според теб са най-важни?

Григор: Честно казано, идеалният сайт за външно SEO би бил такъв, изработен от нас. Просто ще си направим ВСИЧКО нужно on-page, без да се налага да водим комуникация с разработчици.

Понякога губим много повече време в писане на одити и обясняване на грешки на разработчиците, отколкото в самия link building. Това забавя и самия процес на започване на същинското SEO.

Случвало се е да започнем работа 2-3 месеца по-късно заради такива неща. Дори често се случва при нов клиент и подписан договор за 9-12 месеца да изработим сайта безплатно, за да сме сигурни, че ще си спестим горното.

За онсайт нещата ползвам инструменти разбира се, в наши дни се спестява доста време. Основните неща които проверяваме са:

 • Определяне на лендинг страниците
 • Правилно структурирани заглавия
 • Проверка за дублирано съдържание
 • Обогатяване на текстовете по лендинг страниците
 • План за създаване на семантично ядро
 • Оптимизиране на изображенията
 • Подобряване скоростта на зареждане на сайта
 • Изследване на потребителското поведение на посетителите на сайта
 • Скоростта на зареждане

Димо: Тук сам ме подтикна да те попитам 🙂 От наши разговори знам, че си голям фен на инструментите. Кои са ти най-най важните? Не всички, 5-те най-важни инструмента, без които не можеш да живееш?

Григор: Чак фен не, но няма как да не харесваш нещо, което ти спестява много работни часове. Относно списък:

 • ahrefs
 • SEMrush
 • GSC
 • Screaming frog
 • И напоследък доста добре работим със Surfer SEO

Димо: Сърфърът е хубаво нещо

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/544369829837562/

Как търсачките оценяват дали един текст е подходящ за определени ключови думи? – 15.05.2020

Фактори, подредени по сила:

 • Заглавие
 • Наличие на думите в H, списъци, таблици
 • Силата на входа намалява с отдалечаване от началото на документа
 • Точни входове (коефициент 1), думите са разместени, но близко една до друга(коефициента намалява с разстоянието)
 • Присъствие на думите като alt на картинки
 • Наличие на единични частични входове.
 • Степен на сходимост на документа с други добре класирани документи без дублиране на съдържанието.
 • Думите присъстват в анкъра на изходящи връзки към авторитетни източници

Спокойно коментирайте и критикувайте, ако не сте съгласни. Това се сетих на прима виста, допълвайте важни неща според вас.

П.П. Понеже Славчо Панов се включи малко ще разширя. Долу ще прикача формулата на Яндекс, но тя и на Гугъл не е много по-различна, с тази разлика, че той никъде не пише какво ранква.

Резултат = Wsingle + Wpair +k1.WAllWords + k2.WPhase + k3.WHalfPhase + WPRF

Значение на термините:

 • Wsingle — срещане на думите в документа;
 • Wpair — срещане на няколко от търсените думи в документа;
 • WAllWords — наличие на всички думи в документа;
 • WPhase — срещане на целия текст в документа;
 • WHalfPhase — наличие на много думи в едно изречение;
 • WPRF — степен на съвпадане с други документи, които се считат за релевантни.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/553274832280395/

Мащабна и доста добра статия за процеса на линк билдинг. – 18.05.2020

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/555149775426234/

Стратегия за понижаване на цената при покупка на сайт на аукцион – 19.05.2020

Един малко мръсен трик.

Ако си харесате домейн за PBN, който е добър и остава достатъчно време до аукциона, може да го наспамите с казино и адълт линкове. (като естествено си водите бележки за домейните, от които спамите)

Конкурентите като го видят в туловете за линкове, ще видят, че е оспамен и ще се откажат повечето. Така си песите бая пари в т.н. биддинг война.

После като го спечелите, слагате линковете дето сте наспамили в disavow тула. Не съм го правил лично, но гледам има хора дето го правят и то успешно.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/posts/555806072027271/


Много се смях, докато четох, също и коментарите. Припомних поста на Жоро и той добави следното в нов коментар:


Коментарът на Жоро: Тъй като Дивна изкопа тази стара тема, мога да ви разкажа и за една вариация.

Имам едно приятелче дето ранква за бързи кредити в щатите, та там са само мръсници.

Та какво прави този тип.

Сложил си е един домейн, на който му е блокирал всички ботове (ахрефси, маджестици и т.н.) с 301 към главния домейн, за да си скрие линковете. И съответно към тоя домейн си е линкнал около 4к пбна.

На главния домейн си е изсипал хиляди боклучави линкове тип gsa, порно, хазарт, виагра, квото се сетите. Естествено тия ги е дисаволнал.

Та тоя тип яко аутранква конкуренцията, и представям си кво ще е ако някой реши да си прави същите линкове като него (от тия дето се виждат в ахрефса).

Абе SEO-то е креативен бизнес.

Хубав инструмент с API за проверка на метрики – 19.05.2020

Ако на някой му трябва да чеква метрики, тоя тул е може би с най-добрите цени дето съм намирал. има и api.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/555812098693335/

Доста подробен чеклист за E-A-T – 19.05.2020

https://trello.com/b/a7QsM65b/e-a-t-factor-checklist-template

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/556040875337124/

Предупреждение за тази линк билдинг стратегия – 21.05.2020

Днес обсъждахме с Димо един сайт и реших, че ще ви е интересна тази линк билдинг стратегия, ако не за друго, поне за предупреждение, ако сте уебмастъри.

Това го наблюдавам от октомври миналата година, но сайтовете дето го ползват си растат яко и им връзва от време на време и си взимат безплатни връзки от много авторитетни места. Ето един туитър тред по въпроса

За какво става дума? SEO-тата взимат рандом снимка от сайт, пишат се автори и искат линк в кредита на снимката.

Особено от безплатни сайтове тип пиксабей и ънсплаш.

Методът е елементарен, отиват и взимат дадена снимка с безплатни права (някои малоумници и с платени) и я слагат в някой ревърс имидж тул като тук примерно https://hostingchecker.com/tools/reverse-image-search/

После пишат на всички уебмастъри, че те са собственици на снимката и да им дадат линк отдолу към техния проект.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/557197358554809/

Инструмент за проверка на SERP-а в различни локации – 22.05.2020

За проверка на резултати в Google от различни локации. Добре бачка – https://valentin.app/

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/557823971825481/

SEO разширения за Хромиум базирани браузъри – 22.05.2020

SEO разширения за Хромиум базирани браузъри, които ползвам в момента.

1. ОПРЕДЕЛЯНЕ ТЕХНОЛОГИИТЕ, ПОЛЗВАНИ НА УЕБСАЙТ

(в голяма степен се препокриват, но не във всичко)

2. СТАТИСТИКИ НА САЙТА

 • Alexa Traffic Rank – тази на хром стора при мен не работи API, за това ползвам моя модифицирана версия
 • SimilarWeb
 • Ahrefs

3. ONSITE АНАЛИЗ

4. АНОНИМИЗИРАНЕ

 • NordVPN
 • User-Agent Switcher
 • Clear Cache

5. ДРУГИ

 • WayBack Chrome
 • Keywords Nowhere
 • Link Grabber
 • Reverse Image by Google
 • Reverse Image by Yandex

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/557842938490251/

Какво ползвате за следене на ключови думи в SERP? – 22.05.2020

 • SERPRobot (ex. Serplab)
 • Wincher
 • SEMrush
 • Spyserp
 • scrapebox

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/557845828489962/

Линкове от Pinterest за трафик към money site – 22.05.2020

Някой от вас ползва ли Pinterest дъски за трафик към money site? С последният ъпдейт, който силно повдигна тръстовите сайтове, Pinterest яко влезе в топа по много ключови.

Пример: what can i buy with 100 dollars, best things to buy for 100 dollars, cool things under 100 dollars

Аз го ползвам, но на примитивно ниво. Не се старая да си развивам дъските. Може ли някой да сподели стратегии за оптимизиране там?

 • Само за трафик го ползвам, в моята ниша почти във всички търсения е в топ 5
 • Аз ползвам за всичко Пинтерес от години. Някои от нещата са прегледани над 300 пъти…
 • И аз ползвам пинтерест, тази година му обръщам все повече внимание понеже виждам че конкурентите ми го ползват успешно.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/557862248488320/

Големите сайтове с над 1 милион страници – индексиране, качествои т.н. – 23.05.2020

Интересна дискусия в Reddit относно големите сайтове 1М + страници, индексирането, качеството и т.н.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/558445735096638/

Добавка RDS bar за проверка дали линк е индексиран и трик за бърза индексация – 24.05.2020

Има една добавка RDS bar с която виждаш моментално дали поста е индексиран https://arsenkin.ru/tools/indexation/

Открих и тези 2 руски но не съм ги тествал:

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/559121461695732/

Трик за бърза индексация – 24.05.2020

И един трик за бърза индексация: „Настройвате кампания в google ads, но не я пускате, линкът в нея се индексира“.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/559121461695732/

Индексатори на линкове (препоръчани) – 25.05.2020

Няколко препоръчвани линк индексатора, за които има добри отзиви. Имаше въпрос в групата (не ги ползвам лично):

Ако някой ползва и знае, че работят, може да допълни.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/559784321629446/

Коя платформа е по-подходяща за онлайн магазин – WooCommerce или OpenCart? – 25.05.2020

Здравейте, SEO практици! Бих искал да създам една дискусия на тема WooCommerce Vs. OpenCart.

OpenCart е създадена специално за ecommerce, за разлика от WordPress, но къмюнитито на WordPress е много по-голямо и дърпа WooCommerce напред с голяма скорост.

От към SEO гледна точка с коя платформа предпочитате да работите и защо?
Ако работите и с двете кога предпочитате да работите с OpenCart, и кога с WooCommerce?

Аз съм виждал сайт на WooCommerce с 500 000 продукта, който си зарежда и си работи сравнително добре. Има много плъгини, които могат да се ползват абсолютно безплатно. Естестено не е препоръчително да се ползват много плъгини, но за някои основни и важни неща като SEO, и оптимизиране на скоростта на зареждане на страниците са безплатни, докато като разглеждах OpenCart почти всичко е платено, и то не на ниски цени.
Славчо Панов беше казал в едно онлайн събитие на скоро, че на WordPress може да се направи почти всичко, стига да знаеш какво правиш и да попишеш малко код, а не просто да го наблъскаш с плъгини. Аз също съм съгласен с това.

Ако можеш да разработваш кадърно на WordPress, то струва ли си да ползваш OpenCart за онлайн магазините?

Друг съществен минус на OpenCart според мен е, че има много по-малко къмюнити и много малко неща можеш да откриеш в Google, много по-малко хора можеш да намериш, които да ти свършат нещо по сайта. Доста по-скъпичко излиза. За Woocommerce можеш да откриеш почти всичко в Google или да пишеш на много места, където ще ти отговорят сравнително бързо.

Интересна ми е вашата гледна точка като специалисти, които правят SEO на онлайн магазини и може би сте се сблъсквали и с двете платформи.

Поздрави!

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/559876584953553/

Коментари:

1.) Ако става дума само за онлайн магазини, аз лично предпочитам OC. Виждал съм какви каши и проблеми може да създаде WP и това, че OC няма толкова огромно къмюнити, може би е защото не се нуждае от такова.

WP е идеален за малък магазин и за стартираш проект. Явно е, че може всичко там да се направи, но трябва да имаш постоянно 1-2 дивелопъри под ръка. При OC го правиш и 10 години дори можеш да забравиш за него. Това си е мое мнение, но пък е изградено на мнооого опит по темата.

2.) В България масово се използва OC, ама почти няма кой да го поддържа. Читавите програмисти (за бг), които могат да го направят се броят на пръстите на едната ми ръка и като цяло ако няма кой да го оправи е едно голямо лайно (без никакво извинение) и дори като такава помия в агенцията сме успявали да оптимизираме сайтове в конкурентни сектори на първи позиции. Тръгваш с идеята, че ти е безплатно (или якият сайт за 50 лв) и после те дерат (ако успееш въобще да си намериш човек).От SEO/UX и т.н. гледна точка сме се нагледали на различни неща.

Всеки казва, WordPress е блог система, woo е плъгин, как може да си правиш на това магазина, заедно с повече от 3000 продукта и край, умре ти wp-то. Естествено, това си остават хора работещи с други cms-и или хейтещи php-то. Както горе някой писа, 500к+ продукта си кара без проблем (ако знаеш как да го настроиш). И тук си имаме недостатъци, трябва ти пак читав дев, но имаш доста по-голям избор (както и да четеш и да си направиш нещо работещо без да можеш да пишеш код).

И двете неща работят и на 2-те можеш да си въртиш бизнеса, но wp-а е с много по-голям потенциал.

Самостоятелният IP адрес помага ли за по-добро SEO и защо? – 30.03.2020

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/559948074946404/

Коментар: Има много добре ранкващи сайтове, които ползват CDN, т.е. IP-то им е споделено с бая други сайтове.

Има и много малки локални сайтове на споделен хостинг, които също ранкват ок.

По-скоро понякога може да е проблем, ако си на прекалено евтин хостинг, от който много спамят или основно си държат пбните и там може да изгориш, но това е отделен случай.

Още едно потвърждение:

Трябва ли да има текст н акатегорийните страници на онлайн магазин? – 30.03.2020

Една интересна тема се развива в групата на Славчо, но нещо там не ми се коментира. Значи като цяло Слави изразява становище, че в категорийните страници на магазини не трябва да има текст и основната му теза е, че е дразнещ. Само отвлича вниманието и бави потребителите, които очакват да видят в категория „Телевизори“ списък от телевизори с филтри. Дотук съм абсолютно съгласен. Аз също много се дразня като ми набутат в тези страници някакъв идиотски текст с единствена цел SEO.

Къде не съм съгласен? Аз не бих се лишил от текста на категорийните страници, но бих го преместил отдолу. За какво ми трябва този текст? Първо естествено чисто SEO, второ FAQ в SERP по никакъв начин не можеш да покажеш без съответното количество текст, а той става все по-често явление(поне сега). Ако конкурентите ти с FAQ те изместят няколко мобилни екрана надолу, определено няма да си никак доволен.

Има достатъчно решения вече този текст да стои красиво и ненатоварващо потребителите, а освен това с тези безкрайни AJAX зареждания, ако целиш да не дразниш потребителите, те никога няма да го видят, ако не го търсят специално.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/560393768235168/

Дискусията е интересна и с доста коментари в подкрепа на добавянето на текст под продуктите в категорията. Да е ненатрапчив и полезен, писан от хора. Той се чете и от хората. Може да се проследи с Yandex Metrica.

Къде да направите линкове? – 26.05.2020

Таблица с места за връзки и DR

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/560471028227442/

Как да използваме политически сайт, за бързо класиране в Google – Case Study- 27.05.2020

Как използваме Python и Jupyter Notebooks за работа с Google Analytics Data – 31.05.2020

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/564029957871549/

Как да направим SEO одит? – 02.06.2020

И все пак да систематизираме нещата с това приятно обобщаващо материалче на SEMrush

https://www.semrush.com/blog/seo-audit/

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/565055777768967/

Кой от следните варианти на връзка е по-правилен от SEO гледна точка и защо? – 02.06.2020

Днес ми зададоха въпрос, на който нямам отговор. Кой от следните варианти на връзка е по-правилен от SEO гледна точка(ако може в отговорите да кажете и защо ще е супер)?

 1. <a href=“link“><h2>Text</h2></a>
 2. <h2><a href=“link“>Text</a></h2>
 3. Няма значение
 4. Нито един не е правилен

Отговори:

 • Няма значение.Ако гледаш да си перфектен и да си валидираш html-а, то вариант 2 е по-правилен – може да имаш inline елемент в block елемент, но обратното не е правилно и ще го хване валидатора (евентуално).
 • 2 от HTML гледна точка, за SEO няма значение според мен.
 • Ами няма значение. От чиста гледна точка на валидиран HTML препоръките са да няма други елементи в а tag, освен неговите атрибути.Значи вариант 2 е по-верен.
 • Аз съм за вариант 2,Все пак параграфи може да има 25,А хединги h2 да са 3…. Вижте повече
 • Разбира се, че вариант 2. От гледна точка на SEO едва ли има някакво значение, но от страната на правилно написан HTML – определено вариант 2. Също така много често срещам да се пердашат заглавия ей така тук H3, защото било сайдбар или H5 защото там пък било футър, без да се спазва никаква последователност или смислова логика кое на кое подчинено. Аз лично стриктно се придържам към Hmap и се старая да разсъждавам кое заглавие на кое е подчинено.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/565940694347142/

Коя препоръка на Google Ви е най-забавна? – 05.06.2020

Коя препоръка на Гугъл ви забавлява най-много? Добавяйте и вие.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/566811877593357/

Как да направим успешен афилиейт сайт? – 30.03.2020

Ahrefs в традиционно добър стил разказват за афилиейт сайтовете

https://ahrefs.com/blog/amazon-affiliate-marketing/

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/567235614217650/

Google помни грешките, които сме правили и ги отчита в алгоритъма за класиране? – 05.06.2020

В това видео нашият приятел Джонката казва нещо изключително важно: „В нашите алгоритми ползваме исторически данни. Ако подобрите сайта си сега, това не означава, че ние веднага ще подобрим класирането му. Нашият бот ще мине още няколко пъти, за да се убеди, че действително сайта се е подобрил. Това може да отнеме година и повече“.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/567329444208267/

Безплатни SEO курсове на руски език – 06.06.2020

Украинците започнаха масово безплатни курсове по SEO. Ако разбирате руски и ви е интересно, ето ви 2:
1. Шакин -> https://www.youtube.com/playlist?list=PLS7oN4pFU92vaxLPA8q-KDPhbFetcZXrK
1. Рудник -> https://www.youtube.com/channel/UC4unvrd3MFG2PhDH0OY1FnQ

От двамата препоръчвам първия. Предполагам той ще каже малко повече.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/567973874143824/

Когато правите guest post искайте и вътрешна връзка от домейна към него – Case Study – 06.06.2020

интересен експеримент с логични резултати.

извода – ако поръчвате гест постове, убедете собственика на сайта да линкне към тях от страници на домейна, които вече имат линкове.

https://syndesmos.co/internal-links-are-the-new-tier-two/

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/568116934129518/

Така връзките ще изглеждат по-естествени и ще имат допълнителна сила/сок.

Детайлна статия за Local SEO – 07.06.2020

Една детайлна статия за локално SEO за неделя докато си почивате 😉
https://livepage.pro/blog/local-seo-usa.html

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/568610004080211/

Защо страниците с връзки дават повече сила? – експеримент – 06.06.2020

George G. скоро пусна един експеримент защо страниците с връзки дават повече сила.

В тази статия се припомня отново най-важния алгоритъм, който го позабравиха вече, но който направи Гугъл това, което е. Също се изказва мнението от моя коментар, че вътрешните линкове са с много по-малък деноминатор от тези, които напускат сайта. Той в оригиналния алгоритъм е 0,15, но от тогава са минали много промени и мисля основно с него си играят при тунинг на алгоритъма.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/569283870679491/

On-SERP SEO или присъствие във възможно най-много елементи от SERP – 08.06.2020

Още една интересна статия, която ще е все по-актуална https://cxl.com/blog/on-serp-seo/

On-SERP SEO или присъствие във възможно най-много елементи от SERP

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/569288914012320/

Правим SEO, а резултати няма. Какви са най-честите причини? – 10.06.2020

Правим SEO, а резултати няма. Най-честите причини:

 1. Минало е много малко време;
 2. Опитваме се да класираме технически и семантично зле сайт;
 3. Висока конкуренция в нишата, работеща постоянно по оптимизацията с по-големи бюджети;
 4. Не го правим както трябва;
 5. Големи алгоритмични промени, които изискват промяна в стратегията;
 6. Сайтът е с алгоритмично наказание;
 7. Нишата е достигнала тавана си с вече наложени големи имена;
 8. Сезонност на търсенията. Въпреки подобрените позиции липсва търсене;
 9. Агресивно SEO на млад сайт, довеждащото до вкарване в пясъчника.

Това се сещам на прима виста. Ако имате допълнете нещо важно и изпуснато.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/570823623858849/

Как да оптимизирам сайта за Core Web Vitals иPage Experience? – 11.06.2020

Това май е най-добре описаното ръководство, на което съм попадал в Туитър 🙂

https://samuelschmitt.com/optimize-website/

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/571574953783716/

Къде в статията да поставяме връзки? – 13.06.2020

Тук имаше една интересна забележка към статията по въпрос, който винаги ми е стоял години наред 🙂 Къде е най-подходящо да се поставят връзките, по колко да бъдат в main content-а.

Лично моето мнение е, че забележката е абсолютно правилна и не е добре точно първите две думи от статията да са анкър на връзка. Аз си имам някаква моя философия изградена, но ми е интересно да чуя вашата – къде, какви и колко връзки се поставят в статия на добро място, за да вземем максимума от тях?

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/572774940330384/

Как се прави SEO на SaaS продукт и като цяло на продукт? – 15.06.2020

Как се прави SEO на SaaS продукт и като цяло на продукт. Статията е от фирма, която много уважавам. Не е от известните, но са много добри.

https://vc.ru/seo/114101-kak-delat-seo-dlya-saas-produktov

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/574043070203571/

Страхотен темплейт за данните от SC в Data Studio – 15.06.2020

Един страхотен темплейт за данните от SC в Data Studio https://datastudio.google.com/s/nzNgmwiAREg

На мен лично ми е много прегледно да ползвам такива добре направени шаблони, отколкото да се лутам в конзолата.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/574082310199647/

В Bing Webmaster можете да видите връзки на конкуренти – 16.06.2020

Знаете ли, че в Bing Webmaster можете да видите връзки на конкуренти от известно време, а кой ви е конкурент решавате … вие?

Не е толкова богат естествено като специализираните, но на харизан кон кой му брои зъби 🙂

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/574776606796884/

Rank Tracker в Data Studio – 16.06.2020

https://portermetrics.com/en/templates/seo/

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/574783686796176/

Може ли да се прави SEO само през canonical? – 06.06.2020

От една дискусия ми хрумна да опитам нещо. Но първо да питам – опитвали ли сте да правите SEO само през canonical? Без връзки, единствено каноничният да сочи към оптимизирана страница?

Grigor каза, че някаква медийна група го прави, но там е трудно да имаме инсайд дали работи и дали са доволни. Като цяло ще се радвам да потеоритезираме малко. Каноникалът е изключително мощно средство, но не знам дали няма да налее само сила.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/575387336735811/

Какво е SEO според devaka в една картинка – 17.06.2020

Стартиране на нов продукт на нов пазар – 19.06.2020

Славчо Панов с екипа си стартират собствен продукт. Първо ще им пожелая много успехи! А тук ми е интересно, ако може да разкаже, каква SEO стратегия планира за налагане. Тук проблемът идва от това, че продукта е непознат и отначало някак си трябва да формира търсене към него. Може би затова са познатите Витамини, Слави? Но разкажи как го виждаш ти пътя за SEO-то на новия продукт? Интересно ми е какви си ги запланирал 🙂

Начало

Коментари:

 • „За да си набавите дозата от 600 mg, трябва да приемете приблизително 37.5 kg зеленчуци на ден“
 • Мхм, щото ние някак си в SEO разчитаме на готови потребителски, а тук той трябва и да ги създаде. Аз си мисля отначало с много силна медийна кампания, за да ги научи какво да търсят. Ти как би го направил, Жоро
 • как, зимам два бота с един гост браузъ да пишат от 30 различни акаунта по цял ден в групи за хора със специални потребности колко са яки тия продукти и как добре им влиаят.после още двама, дето да спорят с тия и така си прайш вайръл ефект.
 • вместо това предлагаме NMN – хранителната добавка  Понеже, явно е невъзможно да се поеме чрез храната необходимата доза, която прави чудеса 
 • То това ти се майтапиш, ама не е никак лоша идея да се мине или през админите на големи групи, или през някви активни
 • не се майтапя, за продукт ако рекламирам, така бих го прайл. бачка преди избори, що да не бачка за продукти
 • мхм, супер и то дори може да му излезе абс. безплатно ако мине и през хейта, както казваш 
 • Благодаря ти отново за помощта която ни оказваш и за въпросите! Всъщност, ние поне от година се каним да го направим това, но тогава имаше много големи пречки. И ако не беше Alexander Iskrenov, никога нямаше да се справим – този човек е гениален! Справи се сам с десетки неща – регистриране на фирма, купуване на формула, намиране на фармацевтична компания, която да ни го пакетира, получаване на разрешения и още много, много други.И съвсем не напоследно място, той е човека, който добре знае по какъв точно начин можем да се рекламираме, така че да не нарушим нещо и да не попаднем по ударите на някакви забрани или все още не получени разрешения….И както със сигурност се досещате, ние възнамеряваме да атакуваме направо най-големите пазари, просто го пускаме и тук така за една бърза проверка (генерална репетиция).Говорил съм с Фрамар, ще пуснем една много интересна публикация там и имаме принципно съгласие да ни продават основната добавка. Тези дни ще говоря и с още 2 от големите аптеки, намерил съм някакви връзки. Имам добра идея каква е баинг персоната. Това са суетни мъже и жени над 30 години. И някои любопитни по-млади, както вече забелязах. Замислил съм и вече дори съм се свързал с двама пластични хирурзи, тяхната клиентела е и наша, като не само че няма си пречим, ами силно ще се допълваме. Ако ще изглеждате по-млади, то по-добре и да се чувствате така.Димо, витамините щом така ти се струва, че е добро обяснение – тоест нека да има и нещо познато, нека, но реалния замисъл е друг. Тези витамини са част от формулата, за силно подмладяване на професор Синклер, която си е само негова, не е нещо медицински доказано. Но пък той я следва от години, обяснява я силно научно (трудно е да го опровергаеш) и безспорно той съвсем видимо младее….Относно SEO, на дали има някакви сложни тайни и загадки – първия линк ще е от Фрамар и какво по-добро от това Имаме стратегия за съдържание, на която силно разчитаме. Чрез нея хем ще запознаваме потенциалните клиенти, хем ще я ползваме и за линк билдинг. За сега това ще ви споделя, но ще ви давам повече информация от време на време.
 • Всъщност имаме някои много интересни идеи за чужбина  Калин Каракехайов ме открехна на една схема, с купуване на различни евтини (реални) трафици, с които ще си тестваме и можем да улучим потенциални клиенти
 • В България, освен в аптеки, и в биомагазините може да се опита – „Зелен“, „БиоБалев“ …
 • приятелски съвети, като колега:E-A-T не е добре застъпено:
  • 1.В „За нас“ – няма имена, лица, фирма и т.н., доверието е ниско.
  • 2.В „Контакт“ няма телефон, което за такъв тип продукти е немислимо да се продават без телефон. Отново това се отразява на доверието. А тези посочени две неща ще се отразят на поръчките. Ако отвориш сайта на Фрамар, които споменаваш – там тези 2 точки са много добре представени.Критиката е градивна, надявам се да го оцениш. 🙂П.П.Цените са в евро, а би трябвало да са в лева.
  • Е ти даваш добри съвети, каква критика тук. Той Славчо не е от тия лапета, дет подскачат на всичко. То критиката е едно от най-конструктивните неща, когато е от приятел.
  • благодаря ти! Прав си, не сме имали време за тея неща, но лека полека ще ги оправим. А цените са в евро, защото българския пазар не ни интересува и при превалутиране на всяка транзакция ще заминават по 4 лв, а ние сме сложили малка надценка. Истината е, че не бяхме готови за стартиране, но майка ми каза, че днес било хубав ден, пък скоро нямало да има пак такъв и се изнасилихме малко.
 • Всички SEO-та в добавките Ама знаеш, че нов бранд само със SEO не става  Ще трябва да задобрееш и в другите канали Не че.ще.ти е трудно 
 • Нов продукт на нов пазар си е маркетингов кошмар, но със сигурност ще се справите. Още от сега събирайте клиентите в база. С малка отстъпка трудно ще работите с дилъри, явно направо ще минете към m2c. Не е лесно, но пък си е гимнастика за ума 🙂Успех!
 • Успех на Славчо и хората около него. Ако търсиш сериозна критика към продукта, пиши на Българско рационално общество и Наука и критично мислене. Редовно пишат за твърде смели изказвания за различни добавки. Ако им попадне в полезрението и смятат, че им… 

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/576905553250656/

Промяна на цвета на фавикона на сайта повишава трафика – експеримент – 19.06.2020

Един познат си е правил експеримент с фавиконата на сайта си, сменил е цвета от син на оранжев и е забелязал драстична промяна в CTR на сайта за мобилни.

Дори една малка промяна може да донесе доста трафик, така че, трябва да се ескпериментира.

Главната идея на поста ми не е точно този ескперимент, той е по-скоро като пример. а това, че човек трябва да експериментира и с малките детайли като примерно цвета на фавиконата.

Аз тва не съм го правил, но трябва да ти кажа, че във всяка ниша(и сайт де) е много важно какъв цвят са ти call to action бутоните.

Примерно в един сайт червеното имаше 3 пъти повече кликове от синьото, в друг пък обратното, в трети на зелено най-много кликаха и така. това го правя редовно и ефекта е голям.

Та, за тва не ме учудва, че и при фавиконата е така, то си е пак някакъв call to action.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/577491366525408/

Пример за успешна лендинг страница – 19.06.2020

Гледам един лендинг и има доста неща, които да научим от него като техники. На първо място ето този интерактивен елемент от картинката(като отворите ще видите как работи) е супер и такива неща Гугъл много харесва, когато потребителя взаимодейства със страницата, а не просто я скролира -https://www.evo.com/guides/how-to-choose-a-snowboard-and-size-chart

Второто е вграденото видео – това увеличава доста престоя на страницата и самото видео е информативно за темата.

Имат една доста добре направена таблица още, а и като цяло минимализма и чистотата на мен лично доста ми се нравят. Неслучайно тази страница е обрала доста от добрите позиции за нещата си.

Коментари:

 • тука и друго е интересно, как са си структурирали силото
 • Много готино са направени микроинтеракциите по сноуборда. По принцип има си едно неписано правило, когато се прави лендинг за нещо конкретно, да се комбинират видео, картинки, текст и таблици, тъй като влияят по-добре на основните депа в мозъка, отговорни за вземането на решение (фронтални и префронтални кортекси мисля че бяха).

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/577506033190608/

Sandbox периодът за нови сайтове продължава около година – 20.06.2020

А вие какво мислите. Според мен е вярно, то докато излезе сайта от Sandbox 2-3-4 месеца минават пък и както зачестиха ъпдейтите всяка седмица и на 2 месеца core updates…

https://www.searchenginejournal.com/google-rankings-for-new-sites-could-fluctuate-for-up-to-a-year/372109/

Коментар:

Аз като цяло съм съгласен с почти всичко написано в статията. Ние обичаме да критикуваме говорителите на Гугъл, но аз съм убеден, че те много рядко умишлено въвеждат в заблуждение. Не всякога казват цялата истина, но аз в пряка лъжа дори не помня да съм ги хващал.

Сега лично аз вкарах един млад домейн в пясъчника тази година с леко по-агресивен линк билдинг и го извади от там при сегашния кор ъпдейт. Тези кор ъпдейти според мен при тях нулират доста от негативите. А не помня кой беше казал, мисля пак някой от гугълците преди доста време: Ние не гледаме колко е стар сайта, гледаме колко стари са качествените връзки към него. Мисля тоя руснака, докато беше говорител.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/577541033187108/

Как да направим техническо задание за копирайтър – 21.06.2020

Коментари:

 • Това е добре, може да се добавят и още неща. Аз примерно разписвам насоки и примери за снипет оптимизацията и в коя част да се оптимизира, както и над кои основни семантично свързани теми да се заложи във всяка част, не само заглавие ами и допълнителни… Вижте повече6
  • Харесване
  • Отговор
  • Споделяне
  • 2г.
 • На линияGeorge G.АдминистраторЕксперт в групанавремето писах една статия как да си правиш план за контент, щото всяка статия си е за себе си все пак, тогава работеше https://george.bg/content-plans/ тука една подобна на моята, с малко по-различен подход, но пак е добра https://drive.google.com/…/1ByQxobzqmYqSaMW3hPKpE39apn…/view обаче и двата метода са малко да правиш съдържание на сляпо.сега просто бих обиколил квото ранква на първите 4-5 позиции и копирам всичко от там. после евентуално добавям нещо по методите, дето споменах по-нагоре.най-накрая го минамав през website auditor-а да видя далисъм ок с TF/IDF и не съм прекалил някъде и тва е.

Промяна в мобилния трафика при изключване на схема маркировките – Case Study – 22.06.2020

Интересен кейс до какво е довело случайното изключване на схема маркировките в сайт за рецепти. И е бил засегнат изключително мобилния трафик.

https://technicalseo.com/insights/blog/recipe-structured-data-seo/

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/578824476392097/

Как се пише текст за категорийна страница? – 19.06.2020

Скоро в групата говорихме за прочутите „категорийни“ страници. Казусът беше да има ли на тях текст или не, доколкото си спомням. Тук се отговаря – да, трябва да има текст, но да се внимава много да не се измести с него семантиката от комерсиална към информационна.

Знам повечето от вас се вълнуват заради екомерс клиентите си или понеже са собственици на магазини, но те са интересни при всеки по-голям сайт – медии, агрегатори и т.н. Точно те са най-трудното и важно за оптимизиране нещо. Тук Алейда Солис с добра статия, в която коментира едно интервю на Джон Мюлер и прави изводи.

Дискусия: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/578847873056424/

Какво е линк билдинг – видео уроци (playlist – Craig Campbell SEO) – 22.06.2020

Списък с SEO курсове – 22.06.2020

Списъкът е в екселски файл, качен в дискусията: https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/579174673023744/

Онлайн магазините, в които се плаща с карта – YMYL ли са? – 24.06.2020

Намерих това твърдение, че всички онлайн магазини по един или друг начин влизат в „YMYL“, защото приемат кредитни/дебитни карти.

Окей, мога да се съглася, но ми интересно да чуя и вашето мнение. В България има наложен платеж, това означава ли, че до някаква степен тези сайтове, които предлагат само наложен платеж успяват да заобиколят това твърдение?

Бележка: Разбира се, ако не са ясно в ниши, които се спрягат за YMYL

Коментари:

 • Начинът на плащане е важен, но и самият факт, че се взимат пари от клиента, по някакъв начин, е най-важен. Затова трябва да се застъпи E-A-T сериозно.
  • Значи факта, че се въвеждат данни и има checkout е достатъчно, за да се счита YMYL?
  • От това, което разбирам, няма значение дали ще бъде на момента или ще бъде по-късно с банков трансфер / наложен платеж. Важното е че се дават пари. Благодаря! 
  • Да! Работата за доверие и качество е винаги важна и се отблагодарява после! Успех!!
  • Благодаря! Не ми е силна част, но вече започвам все повече да разбирам колко е важно. От твой съвет към колега реших да се ровя по-задълбочено
  • ако има и правене на поръчки – да, абсолютно!! Най важното в случая е, че се правят поръчки, и се дават пари, независимо от формата за това.
 • тва EAT е тотално невярно, че се отразява по някакъв начин на сърча, но ще направя отделен пост ей сега, че да го видят повече хора, защото е важно да се знае.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/580159706258574/

Доколко EAT (E-A-T) е важно за класирането в Google? – 24.06.2020

Да разбия един мит, който западните агенции (едит) обичат да ползват, че т.н. E-A-T са много важни за сърча.

Малко след медик ъпдейта (август 2018) правих доста голям анализ на това какво ранква и какво не и дали имат т.н EAT белези. Е, голямата част нямаха.

Над 50% от сайтовете в топа бяха с About секция 2 изречения и автор Jhon.

В момента ситуацията не е по-различна.

Не казвам, че EAT е лошо. Това са сигнали, които подобряват конверсията и увеличават доверието в сайта. Правете ги. Но не с идеята, че ще ви помогнат за ранкването. Или че с тях ще си фикснете спада на трафика.

Правете ги за потребителите.

https://www.seroundtable.com/google-explicitly-measure-eat-29653.html

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/580198112921400/

Как да вземем линк по нестандартен начин? – 24.06.2020

Калоян Димитров преди малко постна много интересен линк с доза seo хумор, ако не сте го видели, да ви разкажа.

Става въпрос за някакво холандско сео, което трябвало да ранква п0рн0 сайт за букаке през далечната 2008.

Обаче кой би линквал към порно сайт?

За това и пича е направил нещо креативно, създал е фиктивен професор от университета в Калкута в индия и го е кръстил Jhon Bukkake – Facial Dermatologist.

Направил му е сайт, снимчица, даже няколко фалшиви рисърч пейпъра https://web.archive.org/web/20130422062836/johnbukkake.com/

После много лесно е взел линкове от директории, каталози, лични сайтове на лекари и т.н. с ключовите думи, които му трябват – Bukkake и Facial

Като е видял, че това работи, е направил и фалшив фонд за медицински изследвания https://web.archive.org/web/20080913233141/ http://www.johnbukkake.com/bukkake-fund.php и даже е взел линк от Bayer.

После е направил редирект на гугъл бота да ходи към п0рно сайта, а нормалните потребители да отварят тоя фалшивия. чиста работа 🙂

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/580219452919266/

Мащабен outreach експеримент пред имейл с изводи – 25.06.2020

Тук описват мащабен аутрийч експеримент през имейл и дават изводи. Накратко:

 • От 600 хиляди изпратени съобщения, отворени от получателите са 80K и на 23K писма са получени отговори. Връзки са получени от 4300 домейна.
 • Получаването на връзка е на 8-мия ден след изпращането на писмото.
 • Обикновено комуникацията е от 3 писма и ползването на комуникационна верига повишава ефекта два пъти.
 • Използване на име в писмото увеличава ефекта с 50%.
 • Най-добрите дни за изпращане на имейли са понеделник и петък. Четвъртък и неделя дават най-нисък резултат.

Като инструменти са използвани:

 1. Ahrefs Content Explorer за подбор на домейни
 2. Hunter io за намиране на адреси за кореспонденция
 3. Mailshake – за шаблони към „студените“ имейли и изграждане на комуникационна верига.

От сайтове с Ahrefs DR 30-50 са получени най-много връзки. Колкото по-висок е DR, толкова по-малък е шанса за получаване на връзка.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/580984972842714/

Как прекалената SEO оптимизация погубва ниши? – 26.06.2020

Петъчно ми се ще да поговорим за нещо, от което страдаме всички по един или друг начин – за SEO овъроптимизацията. Какво имам предвид? В някои ниши се влагат за SEO усилия, които няма как да се изплатят с печалби. Аз му казвам безсмислено оптимизиране. И една ниша попадне ли в тази въртележка става страшно.

Преди няколко години в една от моите ниши се появи нов играч – бяха или турци, или рускоговорящи, или нещо смесено между двете. Влязоха мощно, с 20-30 сайта и започнаха да овъроптимизират. Ако да кажем за топ 10 преди тях бяха достатъчни 100 добри връзки, с тяхната поява станаха 10 хиляди. А този мащаб просто нямаше такива пари в тази сфера, за да си извади парите.

В резултат повечето се оттеглихме, никой не им се включи в играта. Миналата седмица ми хрумна да погледна как се развиват нещата там. Сайтовете им са насочени към китайски п…рно със скрити редиректи.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/58175959

Стратегия за започване с няколко домейна и продължаване с успешния – 19.06.2020

Вчера беше поредната украинска онлайн конференция „На запад“, която е едно от техните събития, които си заслужават. Тук съм ви насочил вниманието към една лекция, която може би ще ви е интересна. За хората без руски набързо ще разкажа съществените моменти:

Момчетата се занимават да правят мрежи от сайтове, с които да ловят средночестотни и нискочестотни к@зино ключови думи. Процесът е събиране на семантика, изграждане на подобни страници на няколко домейна и след това външно SEO. Предпочитат да работят с нови домейни. Външното SEO се започва отначало с брандови, накед и url анкъри, след няколко месеца се започват и мъни анкърите. Следи се мрежата и тези домейни, които дръпнат, започват да се работят вече сериозно и да се наливат бюджети в тях за аутрич, гост постове, платени публикации и т.н.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/581863336088211/

Възможен ли е трафик без външно SEO (белинкове) – 26.06.2020

В групата СЕО и Дигитален маркетинг има въпрос възможен ли е трафик без външно SEO (https://www.facebook.com/groups/seo.marketing.bg/permalink/2390745911226219/). В групи отговори на такива въпроси се дават на база персонално възприятие – да, възможно е, ако нямаш конкуренция или сайтът ти е супер силен и новата страница лежи върху авторитета му. В генералният случай не.

Тук Ahrefs с хубаво изследване по темата. Накратко:

 • Изследвани са 1 милиард страници и 500милиона ключови думи.
 • Над 90% от страниците са с никакъв трафик от органично търсене.
 • Повечето са без външни връзки.
 • Наблюдава се ясна корелация между броя външни връзки и позицията.

Изводи: За да попаднете в 9.37% от страниците, които получават трафик от Google, ще трябва да комбинирате няколко фактора:

 • Получаване на външни връзки
 • Изберете търсения, които имат органичен трафик
 • Отговорете на потребителското намерение (дайте необходимата информация на потребителя)
 • Уверете се, че страниците ви са в индекса на Google.

Връзка към изследването: https://ahrefs.com/blog/search-traffic-study/

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/582644862676725/

EXIF данните на снимка ранкинг фактор ли са? – 28.06.2020

Здравейте! Наскоро ми попадна една статия за exif data на image като потенциален ранкинг фактор… според вас освен authorHolder, imagecapturedYear има ли други важни “seo полета” които е добра идея да се попълнят

Коментари:

 • От времето на Cutt, но все пак може да е полезно – Източник: https://imageseo.io/does-exif-iptc-impact-images-seo/
 • Най-важните неща за мен при оптимизация на снимките:
  • Името на файла, за да генерира правилен url когато се качи;
  • Title – описателен с ключовата дума в началото на заглавието (причините са като при мета данните, дава се приоритет на думите в началото на заглавието);
  • ALT текст – знаем, че е важен за класирането;
  • размера на файла – тук е конфликтът с EXIF данните, с тях файла е по-голям и най-вероятно ще е над 100кб;
  • Описанието около снимките (релевантно и подкрепящо съдържание) помага за класирането.
ранкинг-фактор-ли-са-exif-данните-на-снимка
 • Помня някой беше тествал няколко сайта едната група с попълнен exif на картинките с авторство към сайта, другите с изтрит и тези с попълнен изпреварваха като група другите. Лично аз рядко си играя да я попълвам.
Как-да-попълним-exif-данните-на-снимка-за-по-добро-класиране-в-Google

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/583054439302434/

Кой инструмент за SEO audit (SEO одит) ползвате? – 19.06.2020

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/583209759286902/

Анализ на логовете от сървъра в реално време – 28.06.2020

Задачата: анализ на логовете от сървъра в реално време + възможност за съхранение на данните + последващ анализ.

Беше интересно за мен, как Google бот посещава сайта, през кои страници минава и колко често идва.

Настроих изпращане на данните от сървъра (Ubuntu + Nginx) към **Google BigQuery** и от няколко седмици гледам какво точно се случва в реално време в една от платформите. Намирам го доста удобно, понеже имаш възможност за филтриране на информацията и визуализация, като може да проследя различните User-Agent-и и IP-та, които различните сайтове на Google ползват.

Направих и една статия по темата, може да е полезна за някои от вас: https://levelup.gitconnected.com/server-logs-stream-into-bigquery-yes-of-course-5e47d5983d6b

Работи за Nginx в този му вариант, може да се адаптира към Apache лесно. Също така е само за VPS-и, на споделен хостинг логовете трябва да се анализират постфактум, което е неудобно ако искаме да обхванем по-голям период от време.

Ще изчакам още 1-2 месеца да се съберат данни и ще се опитам да извадя някакви по-генерални изводи, но към момента съм го вързал с Data Studio и правя графики като тази: https://emanuilov.com/img/1593349135697.png

Нещата, които смятам да изследвам са:
* влияе ли новото съдържание на честота на посещенията;
* влия ли fetch-ването от GSC на посещенията в следващите няколко дни;
* колко фалшиви Google ботове идват (няма голям смисъл може би, но все пак);
* ще видя ли нещо интересно в графата „referer“ за Google бот.

Кои инструменти ползвате в практиката и има ли според вас по-лесен начин за изследване на голям период от време?

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/583217605952784/

SEO по Canva модел или как се вземат 4 милиона беклинка – 29.06.2020

SEO по Canva модел или как се вземат 4 милиона беклинка: https://foundationinc.co/lab/canva-seo

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/583773215897223/

Как да изтеглите всички линкове – URL-та от Links Intersect секцията на Ahrefs – 30.06.2020

Здравейте, има ли някакъв плъгин, скрипт или Шийтс хак, който да дръпне всички линкове/URL-та от Links Intersect секцията на Ahrefs?

Тоест освен кои домейни къде се пресичат, ами и страниците, които линкват към тях?

Ръчно е много бавно и ми иска да автоматизирам нещата.

Комнтари:

 • Затова си има API: https://ahrefs.com/api
 • https://workspace.google.com/marketplace/app/ahrefs_to_sheets/120652867797
 • Ahrefs to Sheets не ми върши работа точно за това, за съжаление.
 • С достъп до API-то ще стане, но нямам време да седна да пиша скрипт например. Надявах се някой да има нещо готово, но пък и ползата е малко специфична и не всеки му трябва точно това нещо…
 • SEO Tools for Excel ползвам за такива задачи. Той има много удобна интеграция с Ahrefs, дърпаш си каквото ти трябва през API и после обработваш както си желаеш.
 • Това е добро! Не съм знаел за него, кофти само че работи единствено на Windows…

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/583802319227646/

Стартиране на нов продукт на нов пазар – 19.06.2020

Въпрос към по-запознатите и хората, които редовно работят с Log Analyzer.

Закупих си Log Analyizer на Screaming Frog.

Някой може ли да ми разясни малко повече за това как се генерира, как се достъпва и каква му е ролята? Благодаря!:)

Коментари:

 • Идва от бутоните за добавяне в количката на Woo. Ако поръчки на няколко артикула едновременно са рядкост за магазина – може да настроиш Woo да редирекрва при добавяне на продукт директно към чекаута и да деактивираш ajax фрагментите
 • https://www.webnots.com/fix-slow-page-loading-with-woocommerce-wc-ajaxget_refreshed_fragments/

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/583876022553609/

Фактор за класиране ли е доброто съдържание? – 30.06.2020

Наблюдавам и тествам много ниши в различни страни все тежки и виждам че контента няма никаква сила линк билдинга надделява. Толкова качествен и полезен контент по дадена тема в даден сайт и едва достига 5-6 позиция докато дори добре спиннат-некачествен и кратък контент мачка смисления контент. Какво мислите за силата на полезния и смислен контент и ще победи ли този качествен контент някога спама и линк билдинга и всичките му вариации уайт блек хет и тн 🙂

Коментари:

 • Най-силният фактор (засега) са връзките. Те са и в генезиса на Гугъл като търсачка и на тях дължи успеха си. Навярно скоро няма да се промени, само ще се добавят допълнителни филтри кои връзки да дават сила, кои да не дават и кои да отнемат
 • Зависи кой се класира в топ 10. Ако имат контент и то хубав само с линкс не става.
 • въпроса е по-скоро практичен. те и сега имат модели, които могат да им дадат някаква идея за качеството на контента.
 • въпроса е, че това отнема страшно много процесинг пауър и общо взето са го пуснали само за английски и само за някои ниши.
 • аз мисля, че докато не направят някакъв сериозен пробив в квантовите компютри, няма да се промени линк модела.
 • Може би трябва да се прегледа отново значението на „добро съдържание“, и „спамърско съдържание“.
 • Силата на качествения контент не е и никога не е била да те позиционира по дадена тежка дума. Идеята му е да имаш контент стратегия за всяка дъщерна фраза или лонгтейл, така че да се позиционираш лесно там.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/584187525855792/

Линк билдинг стратегии – 30.06.2020

Може би сте го чели вече, но си заслужава. Страхотен труд на Backlinko

https://backlinko.com/link-building-strategies

Може и да допълвате и коментирате кое работи според вас и кое е загуба на време

Коментари:

 • статията е яка. само със сентимента към беклинкото не съм съгласен. 90% от тая статия е от pointplankseo много стара статия. беклинкото купи домейна, малко я доокраси, редикатна я към себе си и профит. от към сео е добър муув, просто не ме кефи като някой си приписва заслугите за чужд труд.
 • Беклинко никога не пише авторски неща, той само обобщава. С това си навлича и неприязанта на общността. Някой се трудил, експериментирал, тоя му хване труда и го обобщи като част в някой от чаршафите си.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/584385535835991/

Кратки SEO правила за класиране в Google – 30.06.2020

Ще ви дам три много кратки SEO мнения, които според мен са правилни.

 • Гари (Гугъл) – Много SEO специалисти ще се учудят колко просто е всъщност всичко от наша страна. (тук можете да видите и мнението на George G. от днес за процесинг пауър.)
 • Единственото, което ви е нужно за SEO, е SERP. Гледайте какво харесва Гугъл и му го дайте. (доп. от мен „и инструменти“)
 • До 10 всичко е връзки, след това е връзки и потребителско поведение (всъщност потребителското започва от по-назад в много ниши)

И да завърша с дежурното it depends.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/584412839166594/

Какво може да доведе до ръчни наказания от Google? – 30.06.2020

Интересна статия от семръш за ръчните наказания на Google. препоръчвам да се прочете. От една страна директно да си знаете какво може да флагне алгоритъма. От друга страна ако се чете между редовете – какво работи и не се наказва на алгоритмично ниво и ако на правите голям патърн с много мъни анкъри може да минете между капките – https://www.semrush.com/blog/google-penalty-unnatural-inbound-links/

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/584473579160520/

Препоръки за SEO начинаещи – 30.06.2020

Понеже анкетата показа голям брой начинаещи, които искат да се учат, ще помоля хората с опит да им дадат свои препоръки, които считат за уместни. Ще започна с моите:

 • SEO може от нашите разговори да изглежда просто, но всъщност всеки от нас знае колко е сложно. Мненията са резултат от дългогодишна борба с търсачките и общо взето никога не включват всичко и то не защото не искаме, а просто няма как тази сложна материя да се обобщи в пост, статия или книга дори. Най-добрият курс, на който съм попадал за SEО, е над 200 часа по спомени и той не покриваше дори 1/3 от материята.
 • Тук ще видите спорове инхаус – агенции, но всъщност най-добрият начин, ако не искате да влизате в дълбокото, е работата със SEO агенция. Проблемът ви вероятно ще бъде да намерите точната агенция за вас и да платите справедливата цена за двете страни за труда им. Пазете се от евтини SEO оферти – няма как SEO да бъде евтино.
 • Не вярвайте на агенции, които ви говорят, че позициите не са важни. Тяхната работа е точно тази – да ви подобрят позициите по конвертиращите за вашия бизнес ключови думи. Най-добре е ако можете вие да им ги дадете, защото вие си познавате нишата най-добре, но за това ви трябват инструменти. Ако не ви се работи с инструменти, те имат всичко нужно да ви помогнат в избора, но запазете финалната дума при вас и съгласувайте.
 • Задължително си вземете rank tracker и контролирайте работата. Често има флуктуации нагоре-надолу и те не бива да ви плашат. Гугъл си тунингова алгоритмите постоянно, прави номера на оптимизаторите и т.н., но в дълъг период (6месеца-1година) чудесно се вижда какво постига агенцията.

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/584476205826924/

Дублирано и копирано съдържание – 01.07.2020

Днес стана дума за дублираното и копираното съдържание. Това е една доста добра статия по темата, малко е стара, но редовно я ъпдейтват.

Материала е обширен, за това препоръчвам всеки, който не му е напълно наясно да я прочете и разбере.

https://www.hobo-web.co.uk/duplicate-content-problems/

Дискусия https://www.facebook.com/groups/seopraktika/permalink/585078609100017/

Стартиране на нов продукт на нов пазар – 19.07.2020

Стартиране на нов продукт на нов пазар – 19.07.2020