Какво е нискокачествено съдържание (thin content) и как да го избягваме?

Интернет е достъпен почти за всеки. Създаването на съдържание е лесно за мнозина и често пъти е с изцяло комерсиално намерение. Търсачките се борят да отсяват качественото съдържание и да филтрират нискокачественото, каквото е т.нар. thin content.

В статията ще разгледаме какво е некачествено съдържание – thin content, какво не е и как да не го допускаме на сайта си за добро класиране в търсачките!

Какво е thin content (нискокачествено съдържание)?

Thin content е оскъдно или недостатъчно съдържание, което придава ниска стойност на дадена страница и понижава ранкирането не само на страницата, но и целия сайт в резултатите на търсачките, какватто е Google.

Това може да е автоматично генерирано съдържание, безполезен пълнеж на афилиейт сайтове, съдържание, което е копирано от други сайтове (дублирано съдържание), или т.нар. doorway pages. и др. оскъдно, недостатъчно, разводнено или нерелевантно съдържание.

Накратко thin content е съдържание, което не носи полза на потребителя, не добавя стойност и често пъти е писано по-скоро за класиране в търсачките, а не за хората.

Когато говорим за съдържание – се има предвид не само текст, а всичко на страницата, в т.ч. картинки / изображения, видео, инфографики, таблици, сравнения и др.

Какво не е thin content (некачествено съдържание)?

Страниците с малко съдържание не са thin content. Броят думи на една страница се използва за ориентир за нейното качество и то има своята тежест, но само донякъде. По-важно е каква стойност дава страницата на потребителя и дали отговаря на конкретно запитване или потребност от информация.

Има теми, по които на даден въпрос се отговаря с няколко параграфа и не е необходимо да се пише дълъг ферман, който би разводнил съдържанието – дадената в него стойност, както и т.нар. entities – ентитита или същности.

Как да не допуснем некачествено съдържание на сайта си?

В следващите редове ще предложа какво да се съблюдава, за да не се допуска нискокачествено съдържание на сайта. Отговорите са логични и ясни, но друго си е като са разписани и обобщени.

Автоматично генерирано съдържание с AI (GPT-2, GPT-3)

Сайтове се създават с различни причини. Има блогъри, които са силни авторитети и инфлуенсъри, и създават съдържание по любима тема или хоби, когато имат импулс за това. Доста сайтове обаче са с комерсиална насоченост и с се цели бързо генериране на големи обеми от съдържание.

За тази цел се прилагат различни методи и алгоритми, спинъри, генератори на съдържание с AI, т.е. съдържанието не е писано от хора за хора, а от машини за ботове. Не бих отрекла всеки от тези методи, ако се прилагат правилно и с мярка, но рискът да се подхлъзнете по лесното и да създадете нискокачествено съдържание е голям.

Има редица публикации в социалните мрежи, в които се коментира, че използването на AI за генериране на съдържание е успешно, ако след това текстът се редактира ръчно от човек.

Google, като най-ползваната търсачка се бори срещу такова съдържание, като хваща модели / шаблони / patterns, разпознава го и може да наложи наказание.

Два инструмента, с които да тествате дали конкурентите ви ползват AI за написване на текстовете:

Doorway pages – страници без съдържание, които са портал към много други

Doorway pages или страниците, които не предлагат стойностно съдържание, а са портал към много други страници – също са недолюбвани от търсачките. Ако на сайта си имате страници с много изходящи връзки към други страници е възможно и те да изглеждат и като doorway pages.

Пишете по темата без разводняване!

Разводняването на съдържанието, за да се постигне даден брой думи на страницата е паразитно решение, което вреди и на страницата и на самия сайт. Прави се от копирайтъри, на които им се плаща на брой думи или от собственици на сайтове, за които обемът е с приоритет пред качеството.

Представете си, че пиете коктейл в гореща лятна вечер, но вместо едно ледче в чашата, Ви изсипят 10 броя. Съдържанието се разводнява, така е и със сайтовете. Качеството пада и оценката на съдържанието се понижава, съответно ще губите позиции и в класирането в SERP-a.

В допълнение се размива и силата на идентифицираните ентитита – същности или entities. Въз основа на тях (и не само) – Google определя / разбира – за какво е текстът, който сте създали и дава тежест на определени същности според векторните връзки в него и свързани текстове.

Колкото повече разводнявате текста, толкова по-трудно и Google ще намери същественото в него, за да го оцени по достойнство, а Вие да получите нужната сила за класиране.

Бъдете изчерпателни – обхванете темата в детайли!

За да бъдете полезни на потребителя и да изградите авторитет пред търсачките – обхванете темата, по която пишете в детайли. Представете си, че трябва да отговорите на всички въпроси. Потърсете какво обичайно питат потребителите по темата – им редица инструменти за това. Можете да използвате и този автоматизиран екстракт на People also askhttps://alsoasked.com/.

Въпрос на преценка е – дали да поднесете цялата информация в една статия / страница или да подготвите няколко свързани. Можете да се ориентирате по честотността на запитванията. За по-високочестотните запитвания можете да създадете отделни статии / страници и не пропускайте да ги навържете (вътрешни връзки).

Силен увод!

От часовете по литература си знаем, че уводът въвежда читателя в текста. Но тук не е съвсем същото и не създаваме художествени произведения.

Уводните думи имат най-голяма сила в целия текст. По дрехите посрещат, по ума изпращат. Уводът създава първото впечатление и потребителят преценява дали да продължи да чете или да се върне в SERP-а, за да избере друг резултат, което ще бъде много лош потребителски сигнал за Google.

Първите параграфи имат и най-висока тежест пред търсачките. Така, че блеснете в първите изречения. Използвайте увода, като есенция на статията, извод на най-важното, ако се налага да я преразкажете с няколко изречения.

Дайте най-много стойност в увода и след това развийте съдържанието надолу в детайли. Ако потребителят има нужда – ще го прочете. Не се тревожете, че на потребителите не им се четат фермани и може да не прочетат всичко.

Вероятно малцина ще прочетат всичко, но важно е да прочетат достатъчно и да не се върнат в SERP-а да търсят още информация. Или от неясен увод – да си помислят, че не са на правилното място.

Структура на съдържанието

Преди да започнете да пишете – направете план на съдържанието. Каква е темата, по която ще пишете, какви са подтемите, как е най-удачно да ги подредите. Поставете подходящи подзаглавия, които евентуално да отговарят на фрази, които потребителите търсят или съдържат ключовата фраза, по която целите класиране.

Подзаглавията маркирайте с html тагове (H1 – H6), за да бъдат ясно видими и за машините. Не рядко подзаглавията се отделят, като се подчертават – bold-ват. Хората ги виждат, но машините не съвсем. Да, ние пишем за хората, но преди нашият текст да стигне до тях – той минава през ситото на търсачките и те преценяват дали да го допуснат го хората в резултатите на търсенето.

Ако Вие искате Вашият текст да стигне до хората – пишете за тях, но мислете и за ботовете 🙂

Дизайн, четимост, UX

Съдържанието трябва да бъде поднесено така, че да се възприема с лекота. Пишете кратки и ясни изречения, все едно пишете за дете. Използвайте кратки пасажи с достатъчно разстояние около тях (под, над в страни), за да диша текста.

Избягвайте черните теми по подразбиране. Често пъти не са направени подходящо, шокират потребителя и той се връща в SERP-а. Не рядко – фонът е чисто черен, а не тъмно сив, буквите са ярко бели, а не притъпено сиви и се получава шокиращ и неприятен контраст, който дразни очите и отблъсква.

Когато потребителят попадне на страницата, е хубаво да стигне до целта с лекота и да има усещането, че интуитивно прави избор или взима решение. Хем ще му е полезно, хем ще изпитва удоволствие от взаимодействието.

Канибализация и дублирано съдържание

Изкушаващо е – да не се създава съдържание, а да се вземе такова наготово от друг сайт и с основание се наказва. Има риск да покриете дадено съдържание на няколко свои страници. В такъв случай Google може да се колебае коя да класира.

В последно време в SERP-а виждам, че при дублирано съдържание в рамките на един домейн, Google показва и двата резултата, но чисто стратегически така Вие губите фокус и разпилявате силата си.

В случай, че това вече се е случило – можете да съберете съдържанието на едната страница, а другата да пренасочите към нея.

Добавената стойност

Да напишете нещо, което го има на още 100 места в нета, няма да Ви даде кой знае какъв тласък. Хубаво е да добавите нещо повече от това, което са написали другите и то да има висока стойност. Така излизате с едни гърди напред и имате превъзходство, с което се откроявате.

Наказания за thin content – слабо съдържание (Panda, Fred, …)

Търсачките имат за цел да класират най-доброто съдържание по дадена тема, поради което прилагат редица алгоритми за оценка и филтриране. Google приложиха Panda още през 2011 г., за да отсее дублирано, плагиатствано или слабо съдържание, както и генерирания от потребителите спам.

В първите години – филтрирането с Panda се прилагаше в определени периоди с нова версия на алгоритъма, но вече е част от основния алгоритъм и се прилага постоянно за разчистване на SERP-а от сайтове с нискокачествено съдържание.

По-късно, през 2017 г., от Google приложиха Fred с фокус върху некачественото съдържание. Има не една или две актуализации на алгоритъма с фокус върху съдържанието – в т.ч. спам ъпдейта, helpful content ъпдейта…

Google добавиха страница, на която можете да проследите ъпдейтите в тяхната хронология, кратко описание и допълнителна информация.

Как да се преборите с вече създадено некачествено съдържание?

Ако вече сте набълбукали сайта си с некачествено съдържание и той вече е наказан, можете да се опитате да го вдигнете, като изцяло го преработите, съблюдавайки насоките по-горе.

Да създадете подходящ, ясен и фокусиран content plan, да структурирате и подредите съдържанието, да го пренапишете. Дори и тогава няма гаранция, че наказанието ще бъде вдигнато.

Можете да стартирате на чисто с нов домейн, тогава ще следва да изтърпите Sandbox периода, в който Google ще Ви изпитва преди да Ви допусне на видимо място в SERP-а.

В заключение – бих искала да обобщя, че е хубаво да пишем, както за хората, така и за търсачките и всички ще бъдем доволни. Хората, че са получили, каквото им е нужно, търсачките – че няма да се задръстват с боклуци, за да ни класират в удоволствие и ние, че монетизираме заслужено.