Стратегическо SEO и защо е важно

С навлизането на онлайн присъствието в много аспекти на живота вече повечето хора имат някаква представа за маркетинг и SEO, разбират, че сайтовете могат да получават трафик и да генерират печалби под различни форми.

Следващата стъпка обикновено е опит да се направи собствен сайт, за да станат и те част от новия дигитален свят и да спечелят, но тук се сблъскват с жестоката действителност колко малко всъщност знаят за правилата на играта, въпреки всички четени материали, курсове и дискусии в социални мрежи.

Прекалено голямо внимание са отделили на елементи, които са им звучали разбираемо за нивото им на подготовка и личните им качества – пиша текст и понеже пиша добре хората ще го оценят; силните технически нямат спънки с вдигането на сайт, с бързината му, но не могат да създават съдържание; силните в маркетинга нямат проблем с получаването на трафик по платените маркетингови канали, но не могат да предоставят ценност на дошлите потребители.

След това следват изстрели напосоки – днес ми се пише за това, утре ми се пише за друго, оптимизира се хаотично от дочути съвети, без да им се разбира смисъла. Някоя случайна платена маркетингова кампания вкарва много хора и след приключването ѝ хората изчезват.

Всичко това ще го нарека тактическо старание и стратегически мързел.

Вашият сайт е вашата война. На неговото поле има много противници, които или искат да заемат вашето място, или да не допуснат да ги изместите от тяхното. На това поле вие сте генералът, който не е нужно да знае как да стреля добре, войници може да си наеме – вашата задача е да разработвате стратегии, които да ви доведат до успешен край след време във войната, а не до временно спечелени битки и генерална загуба.

Защо е важно стратегическото планиране преди да се започне всякаква работа по сайта?

Стратегическото планиране на съдържанието на сайта като цяло, а не като отделни единици, е изключително важно с последните тенденции в търсачките. Самият WEB е замислен преди много десетилетия като свързани частици от съдържание и в него взаимовръзките са не по-малко важни от самите частици знание.

Добре разработената структура на сайта, на клъстерите съдържание, добрият анализ на потребителите и какво търсят, преди въобще да седнете пред клавиатурата да пишете статии, е най-важната предпоставка за успех. С добре планирана стратегия за съдържание търсачките ще ви прощават много малки грешки, които евентуално ще допускате като начинаещи.

Когато имате разработена схемата на сайта, стратегията за съдържание, почнете методично да я запълвате, без да се интересувате от моментни пикове или загуби на трафик. Следвайте си плана. Ако е прекалено обемен, може да го разбиете и на по-малки планове, но гледайте семантичните клъстери да се попълват нацяло и в тези подпланове.

Хората имат склонността да мислят прекалено много преди действие и в резултат да правят твърде малко, поради породените съмнения в обмислянето. Работете по плана си, дори на първи етап статиите да не са перфектни. След това ще имате достатъчно време да ги усъвършенствате, допълвате, осъвременявате и това ще ви носи само допълнителни ползи.

Как да разработим стратегия за SEO?

Много хора приемат SEO като манипулиране на търсачки с цел по-високо ранжиране на нашия сайт. Това не е неправилно твърдение, но е непълно.

В пълнота SEO, освен горните методики, е вашият сайт да удовлетвори потребностите на хората в пълнота, за да не е нужно те да се връщат в търсачката да търсят по-добър резултат от вашия. Целта е вашият сайт да удовлетворява потребителите ви, а не вас.

Проучете целевата си аудитория

Проучете добре потребителите си, вижте какво ги вълнува по вашата тема, какви въпроси задават по всички канали, в които можете да ги откриете – форуми, специализирани групи в социални мрежи и където още ви хрумне. Те са вашите хора, опознайте ги и не спирайте да ги опознавате.

Вижте вашите конкуренти, в тяхното проучване, до какъв резултат са достигнали, кои са им най-харесваните и трафикови страници, какви проблеми са засягали в тях, част от какви контент клъстери са. Вземайте най-доброто от конкуренцията и го направете още по-добро.

Определете обхвата на темата

Вижте текущият проблем, който ще решавате на хората, дали може да бъде решен в една статия или трябва да му създадете контент хъб, в който с множество статии да го обхванете напълно и да дадете както на хората, така и на търсачките решение в пълнота.

Как да се формулира заглавието?

Вижте как хората питат за проблема, който ще им решавате, вижте в инструментите какви ключови думи въвеждат в търсачките, кое е най-честото им запитване и с какъв обем на търсене е то.

За конкретния начин за подреждане на думите в заглавието, за да има по-висок CTR, за различните психологически трикове, има достатъчно материали и изследвания и темата е обширна, но казаното по-горе е най-важно.

Актуализиране на старо съдържание

Изключително важно! Вашето старо съдържание е вашият най-ценен ресурс, особено ако е разработено по стратегията дотук. То вече е събрало потребителски сигнали на доволни потребители, търсачката му е отредила заслуженото място.

Не позволявайте този ценен ресурс да остарява и да не съответства на „Днес“. Грижете се за него да дава актуална информация, като допълвате всичко ново, което се е появило след създаването му. Дайте на потребителите си най-пълната и актуална информация, за да са щастливи.

Заключение

В тази кратка статия се опитах по-скоро да насоча посоката на мислене, без да се опитвам да обхвана нещата в дълбочина. Това е статия за стратегия, а не за отделни тактически решения. Дано да съм бил полезен.